Zakelijk

Na 25 jaar stopt Rob Duursma met zijn groentespeciaalzaak

DENEKAMP - Rob Duursma (63) weet nog als de dag van gisteren dat hij begon met het verbouwen van zijn eigen groentespeciaalzaak, maar inmiddels bestaat Rob’s Vers Shop al een kwart eeuw. In deze 25 jaar werd Rob’s Vers Shop een begrip in Denekamp. Op 25 januari werd het jubileum nog gevierd, maar vanwege gezondheidsredenen is Duursma genoodzaakt om de deuren van de laatste groentespeciaalzaak in Denekamp te sluiten. Tot en met 29 maart is de winkel nog geopend, daarna richt Duursma zich volledig op de levering aan bedrijven en horeca.

Van horeca naar groenten en fruit

Duursma zelf woont letterlijk een straat achter zijn winkel en kijkt uit op de achterkant. “25 jaar geleden woonden we hier ook al. De groentezaak zat er toen ook, maar was nog van onze buren: Geelink. Zelf heb ik een horeca-achtergrond. Na school heb ik tien jaar gewerkt bij De Hiel, waar veel Denekampers mij nog van kennen. Daarna heb ik vijf jaar voor een natuursteenbedrijf uit Almelo gewerkt en vervolgens tien jaar bij Restaria ’t Vledderke. Maar daar kon ik niet verder komen en toen ben ik op zoek gegaan naar iets voor mezelf. Ik wist dat Geelink geen opvolger had voor de groentezaak. Samen met mijn vrouw (voormalig wethouder Ilse Duursma, red.) heb ik het erover gehad en toen ben ik naar de buren gegaan om te vragen of ik de winkel niet kon overnemen. Ze zeiden nog ‘denk er eerst maar een maand of twee over na’, maar ik had mijn plannetje allang klaar. Na een maand ben ik er weer heengegaan en uiteindelijk waren zij ook heel blij dat het een groentezaak bleef. We hadden afgesproken dat zij de kerst zelf nog draaiden. Toen hebben we een noodwinkel aan de voorkant gemaakt waar Geelink de kerst draaide terwijl wij zelf al de winkel aan het inrichten waren. Tussen kerst en oud & nieuw zat de winkel helemaal dicht. In die twee weken hebben we, met veel familie en bekenden, alles verbouwd en ingericht. De leverancier heeft daar ook aan meegeholpen. Het interieur had ik nog overgekocht van een winkel in Zevenaar. Op 25 januari 2000 was de opening van Rob’s Vers Shop en op 26 januari was de eerste werkdag.”

Al snel mensen in dienst

Spijt kreeg Duursma nooit. “Ik wilde in de horeca werken, maar het grote nadeel is dat je altijd moest werken in de weekenden en als anderen vrij zijn. Ik zei altijd ‘als je een verjaardag mist is het niet erg, maar als je ze allemaal mist wordt het anders’. Ik kende de horecawereld, daarmee bleef ik automatisch verbonden als leverancier. En in de winkel en bij de leveringen bleef het menselijke contact. De klandizie van Geelink bleef en het werd drukker in de winkel. In het begin deed de familie nog hand- en spandiensten, maar al snel moest ik mensen in dienst nemen. Het is ook altijd hard werken: elke maandag en woensdag om 6.00 uur beginnen en tot 18.00 uur doorwerken. En nu is het ook nog koud in de winkel, maar zomerdag is dat wel weer lekker.”

Uitstervend beroep

Waar destijds nog meerdere groentezaken in het dorp zaten, was Rob’s Vers Shop al sinds lange tijd als enige overgebleven. “Toen ik begon heb ik mij aangesloten bij ‘De echte groenteman’, vertelt Duursma. Dat is net zoiets als ‘De Keurslager’, een landelijk iets. In die tijd ging ik naar Arnhem voor bijeenkomsten en cursussen. Ook bezocht ik met collega-ondernemers bedrijven en leveranciers om inkopen te doen. Ik was erbij aangesloten om alles te leren van groente en fruit. Vanuit Twente waren we met twintig groentezaken aangesloten, daar zijn er nu nog maar zes of zeven van over. Het is een beetje een uitstervend beroep.”

“Verser kan niet”

Hoe het dan kan dat Rob’s Vers Shop tot de dag van vandaag wel altijd goed is blijven draaien? Duursma noemt service, kwaliteit en de gunfactor. “Als je verder wilt moet je uitbreiden en meer werken met maaltijden. Hier is het altijd al AGF geweest: aardappels, groente en fruit. Dus niet alleen groente. Geelink had destijds maar een paar bakjes rauwkost. Wij hebben nu zestien verschillende rauwkosten. In de winkel staat een koeling waar de bakjes met rauwkost in liggen. In de wandkoeling liggen alle voorgesneden groenten en stoofmixen. Ook is er nog een speciale hoek met Beemster kaas en nootjes. Dat is ook iets dat we hebben opgezet: fruitmanden, relatiegeschenken, kerstpakketten etc. De kwaliteit moet natuurlijk ook goed zijn. Wij werken met voorgesneden groentes, ook voor onze bami-, nasi- en hutspotpakketten. En dat snijden we allemaal zelf. Om de twee dagen weer opnieuw, verser kan niet. Als de klant tevreden is, dan ben ik ook tevreden. De gunningsfactor en kwaliteit is heel belangrijk. Dat moet ook allemaal kloppen.”

Heerlijk vers bedrijfsfruit

Wat wel doorgaat is de levering aan bedrijven en horeca. “Het bedrijfsfruit is de laatste vijf jaar ook echt gegroeid. We zijn met het busje veel onderweg naar bedrijven en horecaklanten, dat gaat heel goed. Bedrijven willen hun mensen gezond houden, daar hoort bij dat ze hun mensen gezond eten kunnen aanbieden. Ook willen mensen bewuster en gezonder leven. Mensen zijn bewust bezig met gezond voedsel. Een groot verschil met de supermarkt is dat er bij alles wat wij inpakken geen gassen en conserveringsmiddelen inzitten. Ik wil niet zeggen dat het daar niet goed is, maar het is andere kwaliteit. Bij ons wordt om de twee dagen nieuw gesneden. Ook hebben we producten die je in de supermarkt niet zo snel ziet. Als er garnering voor horecaklanten komt, dan kunnen andere bedrijven deze ook afnemen om in aanraking te komen met andere producten. Bijvoorbeeld een galiameloen of watermeloen kent iedereen wel, maar een piel de sapo of cantaloupe is toch wat anders. Wij blijven de leverancier voor heerlijk vers bedrijfsfruit. Voor meer info kunnen mensen mij bellen op 06-14804328.”

Trots en dankbaar

Duursma blikt tevreden terug op de afgelopen 25 jaar. “Ik ben er trots op. Dankzij een mooi team met vier vaste werknemers en parttimers hebben we heel veel werk verzet. Dat heb ik altijd met plezier gedaan, vooral de omgang met mensen vind ik mooi. De mensen een mooi product geven waarvan ze genieten, dat is waarvoor ik het doe. Met pijn in mijn hart gaan wij de winkel sluiten. 25 jaar zijn wij met veel plezier de groentejuwelier voor Denekamp geweest, maar mijn gezondheid en de ontwikkelingen voor woningbouw op deze plek maken dat ik keuzes moet maken voor de toekomst. Wij hebben altijd veel trouwe klanten gehad waar blij en dankbaar voor ben. Tot slot wil ik dan ook iedereen bedanken voor het vertrouwen en de jarenlange samenwerking!”