Zakelijk
Boerderij-woning vroegere schoolmeester in Breklenkamp na 200 jaar “meesterlijk” gelegen Rustpunt en nieuwe B&B-accommodatie
’Meestersplaatsje
Nederland leeft weer op, het voorjaar heeft haar intocht gedaan nog voor de officiële (astronomische) lente 20 maart is begonnen. Ze heeft zelfs al haar eerste visitekaartje afgegeven met de hoogste temperaturen ooit op dit moment van het jaar in ons land gemeten. De buitenterrassen worden en zijn zelfs voor een deel al weer ingericht. Foto’s in de dagbladen en uiteraard in dit weekblad toonden al de vrolijke, drukke bezetting daarvan onder meer tijdens het carnavalsweekend. Dan hebben we het hier niet over de Rustpunten, de ‘pauzeplaatsen’ langs wandel- en fietsroutes en meestal gelegen op boerenerven of bij landhuizen. In een eerdere editie van de DV werd al ruim aandacht geschonken aan dat ‘fenomeen’ Rustpunt, waarvan er in twintig jaar tijd alleen al in deze regio zo’n 20 zijn geopend. Allemaal aangesloten bij de Stichting Rustpunt, herkenbaar aan speciale Rustpuntborden tussen twee eikenhouten palen. Ook die Rustpunten zijn al of worden nu opengesteld.
Sinds 2017 heeft ook Breklenkamp zo’n Rustpunt en een wel heel bijzondere daar in dat natuurrijke puntje van Twente met de opvallende naam: ‘Rustpunt Meestersplaatsje’ . Een plaatsje voor de ‘(school-)meester’, maar het óogt als een boerderijtje. Door de ligging aan de Seiseweg in de prachtige natuurrijke omgeving van Breklenkamp en de weg daar naar toe kun je wel spreken van een ‘meesterlijke’ locatie, maar nogmaals: ‘meesters-plaatsje’? Het is inderdaad een boerderijtje, maar het werd gebouwd als de woning voor de meester/onderwijzer van de openbare school in Breklenkamp en dat dan al in 1824! Aldus het huidige eigenaarsechtpaar (‘zeg maar Fred en Tineke’), dat over die opmerkelijke naam al veel vaker is bevraagd. Ze kochten het boerderijtje, toen zelf woonachtig in Almelo, in 2017. Ze handhaafden als alle voorgaande bewoners de naam die het boerderijtje vanaf de bouw ervan in 1824 heeft gedragen. Het staat op grond van de Stichting Landgoed Twickel net als vier andere boerderijen rond Breklenkamp. Een aantal daarvan zijn nog agrarisch actief. Wel is het boerderijtje van Fred en Tineke ook hun eigendom, voor de grond betalen ze pacht aan de Stichting Twickel.
- ”Mijn moeder zei: “hier moeten jullie een Rustpunt’ van maken…”
Ze wilden eigenlijk in hun boerderijtje enkele B&B kamers beginnen. Tineke: “Maar toen mijn moeder hier voor de eerste keer kwam zei ze meteen: Hier moeten jullie een Rustpunt van maken, wat een ideale plaats daarvoor. En dat hebben we toen ook gedaan. Daarvoor zochten we contact met de Stichting Rustpunt in Bathmen. De man die de aanzet tot de oprichting van deze Stichting gaf, Bert Heemskerk, eigenaar van een Adviesbureau in Bathmen, kwam hier persoonlijk overleggen, want als je je wilt aansluiten bij genoemde Stichting moet je Rustpunt voldoen aan een aantal eisen. Hij vond onze mogelijkheden hier en in de omgeving van Breklenkamp ideaal. We zijn toen begonnen met de inrichting en de start er van!”
- Soort sollicitatiegesprek bij rentmeester Twickel
Fred: “Toen wij er achter kwamen dat we het boerderijtje konden kopen gingen we op een soort sollicitatiebezoek bij de rentmeester van Twickel, want er werden wel eisen gesteld. Zo moet het boerderijtje hetzelfde aanzien houden en mogen we ook de bijgebouwen niet veranderen of afbreken. In één daarvan zit ons zelfbedieningskeukentje.” Vorig jaar hebben Fred en Tineke dan toch twee B&B-appartementen gerealiseerd maar dus binnen het boerderijtje. Het aanzien is daardoor niet zichtbaar veranderd. Dat is zelfs na twee maal een grote brand niet gebeurd. Bij de herbouw is steeds weer het originele aanzien nagestreefd. Wel is er aan de achterzijde een stuk aangebouwd, aldus Fred. “We hebben onze B&B -kamers dan ook in het gebouw gerealiseerd en niet er naast of er achter. Maar verder hebben we naast een uitgebreid grasterrein met vele zitjes onder fruitbomen toch een grote veranda, een schitterende vijver en een ooievaarsnest op het erf gemaakt. Dat ooievaarsnest komt uit de buurt, maar daar had er nooit een ooievaarspaar genesteld. We hebben het hier nu een jaar en meteen een ooievaarspaar erop!” Tineke trots: “En kijk dan eens naar onze ‘pluktuin’! Een veld vol biodiverse bloemsoorten. Wat een kleuren. Een paar jaar geleden hebben we in samenwerking en met medewerking van onze achterburen Jeroen en Angelique Groeneveld, ook Twickelpachters, achter ons erf maar op de grond van Groeneveld een kleurrijke bloemenstrook gerealiseerd. Een fantastisch gezicht en uit dat veld mogen bezoekers een boeket plukken als ze naar huis gaan en daarom noem ik die tuin nu onze PLUKTUIN.”
Meester kon van 50 gulden per jaar niet leven dus dan ook maar wat ‘boeren’
Terug naar het ‘waarom die naam Meestersplaatsje?’ Dit fraaie boerderijtje werd dus precies tweehonderd jaar geleden door de toenmalige Marke Breklenkamp gebouwd als woning voor de schoolmeester van het Marke-schooltje in Breklenkamp. Dat werd dus ‘het hoes van de meester’. Zo is ergens in de twee lijvige boekwerken ‘Bewoners Breklenkamp in woord en beeld’ en ‘Lattrop en Breklenkamp door de jaren heen’ te lezen. Die meester was Lambert Kuijers die, nog maar 17 jaar oud(!), in 1815 in Breklenkamp was benoemd (door het gemeentebestuur van Denekamp) tot meester aan het eenmans (openbare) schooltje. Hij kwam toen vanuit het gereformeerde Staphorst naar de protestantse ‘enclave’ Breklenkamp. Daar ging hij ‘in de kost’ bij de familie Seise en trouwde met de dochter uit dat gezin, Aaltje. Niet duidelijk is het of het weggetje, waaraan het boerderijtje, hun woning, werd gebouwd toen al Seiseweg heette. Ergens in genoemde boekwerken wordt vermeld dat de ouders van Aaltje Seise tussen 1830/1836 vanuit wat wel de Hoesstee werd genoemd verhuisden naar een nieuw onderkomen tegenover de woning van hun dochter Aaltje en ‘meester Kuijers, het Seiseplaatsje genoemd (nu eigendom van de familie Rademaker). Je mag aannemen dat het weggetje pas Seiseweg werd genoemd toen de familie Seise daar ook aan woonde. Ook Fred en Tineke weten dat niet zo precies. Fred: “Ik heb het bij Rademaker, onze overburen, nagevraagd en die vertelden dat pas begin jaren 1870 de boerderij daar is gebouwd. Wel door Seise die in die bouw restanten, zoals balken een ander bruikbaar bouwmateriaal van hun toen afgebroken boerderij aan De Hoesstee zou hebben gebruikt!” De woning van het jonge echtpaar, dat later vier kinderen kreeg, had aan de achterzijde een flinke schuur en Fred vermoedt dat ze daarin wat vee zijn gaan houden om wat bij te verdienen. Lambert verdiende aanvankelijk maar 50 gulden per jaar en Aaltje was immers van ‘boerenafkomst’. Pa Kuijers voor de klas en ma Kuijers zorgt voor de kinderen en is boerin. Veel vee zal en kan het niet geweest zijn, als het erf tenminste niet groter was dan het huidige rond het Meestersplaatsje. Ook Fred en Tineke zijn deze mening toegedaan. Zou het woord plaatsje dan ook niet ‘boerderij’ kunnen betekenen. Je hebt er in Breklenkamp drie met die toevoeging Meestersplaatsje, Seiseplaatsje en Dekkersplaatsje. Bovendien, in Friesland wordt een boerderij vaak (naast buorkerij) ‘pleats’ genoemd. Meestersplaatsje zou dan ‘Meesters boerderij’ betekenen. Misschien worden wij door de ‘beterweters’ uitgelachen, maar in eerder aangehaalde boekwerken staat geen andere verklaring.
Grondbezit Stichting Twickel
Nadat Lambert Kuijers met pensioen ging kocht de Stichting Landgoed Twickel in 1870 het boerderijtje en verpachtte het vervolgens aan de familie Loohuis, waarna er nog een aantal andere pachters zijn geweest. Uiteindelijk hebben Fred en Tineke het overgenomen van een echtpaar, dat er van 2014 tot 2017 woonde. Het is echter altijd ‘Meestersplaatsje’ blijven heten, zelfs na de wederopbouw na tweemaal een grote brand. Fred wijst nog de plaats in de muur aan waar je kunt zien dat er na de laatste brand een vergroting van de schuur heeft plaatsgevonden. Tijdens de wintermaanden heeft hij de keuken opnieuw ingericht en bij die renovatie kwam het oorspronkelijke fundament uit 1824 nog weer tevoorschijn. Ook bij de herbouw na genoemde branden is dat dus in gebruik gebleven en dat na meer dan twee eeuwen! Tineke: “De afgelopen periode hadden we een echtpaar in één van de twee B&B-kamers en dat was zo enthousiast: ‘Wat is het hier heerlijk stil, je hoort hier niets, het is hier zo natuurrijk, je ziet reeën, hazen en eekhoorntjes voor je raam langskomen. Wat prachtig en uniek….!’ De Rustpunt-bezoekers blijken zonder uitzondering lovend te zijn over dit ‘plaatsje’ in de natuur, want, aldus Fred en Tineke: “We krijgen het steeds drukker en dat allemaal via de mond-tot-mond reclame. Bij wat kouder of donkerder weer is er in onze bijgebouwde veranda plaats voor bezoekers”. Sinds vorige week dus na maanden van rust voor het Rustpunt weer ‘rusten op dit Rustpunt: het ‘meesterlijke plaatsje’ bij Breklenkamp…
Tekst/foto’s: PBJ