Zakelijk

Wijngaard De Mandjesberg presenteert eerste zes wijnen

Louter lof en waardering voor nieuwe Langeveense Eskerwijnen

LANGEVEEN - Wie aan wijn denkt, denkt al snel aan beroemde wijnstreken zoals Bordeaux in Frankrijk, La Rioja in Spanje, het Italiaanse Sicilië of de Duitse Elzas. Vanaf nu kan ook Langeveen aan het rijtje worden toegevoegd. In Wijngaard De Mandjesberg aan Knooperf de Veldboer zorgen sinds drie jaar maar liefst 12.000 druivenranken voor zes verschillende soorten wijn die de naam Eskerwijn dragen. Voor wie kennis wil maken met de unieke, nu al veelgeprezen, wijnen wordt het Wijngaarddiner gehouden in de Langeveense wijngaard. Het event vindt zondag 15 september plaats in samenwerking met Drostes Herberg uit Tubbergen en Wijngaard Adebaer uit Geesteren.

Het Wijngaarddiner is in zogeheten sharing style. Dit houdt in dat de gerechten op tafel worden geplaatst en de gasten hun borden zelf mogen vullen. Alleen het dessert worden apart opgediend. Voor deelname is aanmelden vereist. Dit kan via de website: www.eskerwijn.nl/wijngaarddiner.

Schrale grond als ideale basis voor druiventeelt

Vaak komen de mooiste momenten spontaan op je pad. Dat geldt zeker voor Jorike Mekenkamp. Met haar gezin gaat ze graag op vakantie naar de Alpen. Naast de bergen en de prachtige natuur hadden ook de wijngaarden die ze er bezochten hun bijzondere interesse.

Toen ze de grond achter hun woning konden aankopen, ontstond er al snel een plan. “De grond is namelijk gelegen op een unieke bovengrondse Esker, de enige in Nederland”, vertelt Jorike. “We concludeerden dat deze schrale grond wel eens heel geschikt zou kunnen zijn voor druiventeelt.”

Het stel zocht contact met Roelof Visscher van Neerlands Wijnmakerij (Twentewijn) in Bentelo. Ondertussen werd een grondmonster opgestuurd naar een laboratorium. Het vermoeden werd bevestigd; deze plek zou perfect zijn als wijngaard”. Wijngaard De Mandjesberg is gesitueerd op een glooiend terrein dat veel grind bevat, veroorzaakt door de Esker: een heuvel, gevormd door smeltwater onder een ijskap, zoals een gletsjer. Alle elementen in die grond in zorgen voor een vochtvasthoudende en goed drainerende bodem.

De smaak van wijn is erg afhankelijk van het terroir waar de druiven groeien en de gedachte was dat deze bijzondere grond levert daar mogelijk een goede bijdrage aan levert.

De eerste zes Eskerwijnen zijn geboren

“We zijn er vervolgens blind ingesprongen”, blikt Jorike terug en lacht als ze vervolgt: “Niet beseffend hoeveel werk we ons op de hals haalden.” Onder begeleiding van Roelof Visscher werden in 2021 de eerste 7.000 druivenplanten gepoot van vier verschillende rassen: Cabernet Blanc, Riesling, Chardonnay en Pinot Noir. De vruchten groeiden uitbundig en bleken van uitstekende kwaliteit te zijn. Uitbreiding van de wijngaard volgde in 2022 met nog 5.000 druivenranken, ditmaal Sauvignier Gris, en Cabaret Noir. De eerste druiven werden dat najaar geoogst. De wijnproductie vindt plaats in de wijnmakerij van- en in nauwe samenwerking met Roelof en zijn team.

“In juni van dit jaar lanceerden we onze eerste zes Eskerwijnen”, klinkt het trots. “De Esker Sekt Cuvee, Esker Parel Rose en vier stille (droge, niet mousserende) wijnen: Esker Wit Chardonnay, Esker Wit Cuvee )een blend van verschillende druivensoorten), Esker Wit Cuvee Select en Esker Rosé Blend. Deze wijnen weerspiegelen de unieke eigenschappen van onze wijngaard op de Esker, waaraan onze wijnen hun naam danken.”

Lovende reacties

Wijn produceren is één, maar hoe is de smaak? Daarover valt niet te twisten, wat ook zeker niet nodig is. “We hebben de wijnen laten proeven door doorgewinterde wijnkenners”, informeert Jorike. “De reacties waren lovend.” De 37 Duitse wijnboeren die afgelopen maand op uitnodiging naar de wijngaard kwamen, reageerden hetzelfde. De excellente Eskerwijnen oogsten onder hen eveneens respect en waardering.

Tijdens het seizoen heeft Jorike een dagtaak aan de wijngaard en de wijnen. Op zaterdagen en in schoolvakanties is er hulp van een vaste groep jongeren, waaronder Durk Droste. Durk is al sinds het ontstaan nauw betrokken bij de wijngaard en inmiddels een echte wijngaardenier geworden.

“We gaan in de toekomst ook zelf rode wijn toevoegen aan ons assortiment. De juiste druiven hebben we er wel voor”, laat ze weten. “Helaas moesten we de plannen uitstellen vanwege de natte, koude weersomstandigheden en een spreeuweninvasie afgelopen jaar. Daarom schenken we tijdens het Wijngaarddiner rode wijn van Wijngaard Adebaer. De gerechten zijn aangepast op de wijnen. We kijken enorm uit naar het diner in onze Wijngaard De Mandjesberg en zijn ervan overtuigd dat het een onvergetelijke ervaring wordt voor zowel ons als onze gasten. Bij succes krijgt dit diner een vaste plek op ons programma.”

Beschermde Oorsprongsbenaming

Sinds dit jaar hebben Twentse wijnen een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). Dat houdt in dat uitsluitend wijnen die aan een scala van eisen voldoen de aanduiding ‘Twente’ op het etiket mogen dragen. Zo moeten de druiven moeten in Twente zijn gegroeid, op gronden met een leemgehalte van 30 tot 60 procent, en ook in Twente worden verwerkt tot wijn. Verder is vastgesteld waar het productieproces aan dient te voldoen, hoeveel alcohol er per wijnsoort minimaal in moet zitten. Daarnaast mogen er op een hectare maximaal 5.000 wijnstokken staan en staat vast welke druivenrassen zijn toegestaan. De motivatie erachter is om het kleinschalige karakter van de streekwijn te behouden. Het eindresultaat wordt per wijngaard jaarlijks door onafhankelijke deskundigen gekeurd op de Twentse kenmerken.

“Het mooie van deze BOB is, dat onze Esker grond is meegenomen in de aanvraag en de naam ‘Esker – Langeveen’ als kleiner gebiedsnaam geregistreerd is.”, licht Jorike toe. “Hierdoor mogen wijnen alleen de naam ‘Esker’ dragen als minstens 85% van de druiven in de wijn afkomstig is van Esker grond in Langeveen. Dit verhoogt de waarde van ons product en voorkomt namaak.”

Alle Eskerwijnen zijn verkrijgbaar bij Plus Wallerbosch in Geesteren, Wijn van Nu in Bornerbroek, De Barrique in Borne, Restaurant Waaijer in Langeveen en Drostes Herberg in Tubbergen. Tevens zijn ze te bestellen in de webshop van de nieuwe, overzichtelijke website www.eskerwijn.nl. Op deze site zijn tevens aanvullende informatie over- en de aanmeld-link voor het naderende Wijngaarddiner te vinden.

 

Alle Eskerwijnen bekroond

Tijdens het Wijnfestival van de Lage Landen in Beesd zijn zondag 1 september de Eskerwijnen van wijngaard De Mandjesberg in Langeveen bekroond met zes medailles. De Esker Sekt, Esker Parel Rosé en Esker Wit Chardonnay kregen een zilveren medaille en brons was er voor de Esker Wit Cuvée, Esker Wit Cuvée Select en Esker Rosé Blend. 

De Stichting Wijninstituut Nederland (WIN) houdt jaarlijks in september de Wijnkeuring van de Lage Landen, waarbij wijnen van Belgische en Nederlandse wijngaarden worden gekeurd.

”Als een startende wijngaard die zijn debuut maakt met wijnen van nog jonge ranken, beschouwen we deze erkenning als een teken dat we de juiste weg zijn ingeslagen. Vol trots en dankbaarheid kijken we terug, vooral naar alle mensen die ons tot nu toe hebben gesteund op deze prachtige reis”, aldus Jorike Mekenkamp.

De prestatie van de Mandjesberg is niet onopgemerkt gebleven. Eskerwijn wordt in een bericht van nederlandsewijngids.nl genoemd als ’kersverse concurrent voor de gevestigde orde’.

Aan de Wijnkeuring van de Lage Landen 2024 namen dit jaar 65 wijngaarden deel. Zij stuurden in toaal 285 wijnen in.

Alle zes Eskerwijnen zijn te proeven tijdens het wijngaarddiner op 15 september a.s. Kom de smaak ontdekken en kom langs!