Uitgaan & Cultuur
Kerstlichtjes op oorlogsgraven om slachtoffers te herdenken
WEERSELO - Ieder jaar worden op kerstavond de oorlogsslachtoffers herdacht en wordt er een kaarsje ontstoken bij de geallieerde soldaten maar ook op de graven van drie geallieerde Weerseloërs.
De regen viel met bakken uit de lucht maar toch werden ondanks het slechte weer de slachtoffers herdacht die in Weerselo begraven zijn. Op kerstavond is ieder jaar op het kerkhof de herdenking van de geallieerde soldaten. Dit van oorsprong Finse gebruik is een moment van herinnering en bezinning. Het thema is; ‘Opdat wij niet vergeten’. De traditie is in Nederland begonnen in1991 op de Canadese begraafplaats in Holten en vindt nu ook een vervolg op meer plaatsen in Nederland. Vanuit de werkgroep Weerselo 75 jaar vrijheid is deze traditie in 2020 ook opgepakt in Weerselo met de bedoeling om dit jaarlijks te gaan organiseren.
Terwijl de aanwezigen naar de graven liepen werd er werd op de midwinterhoorn de ‘Oalde Roop’ geblazen door enkele leden van de midwinterhoorngroep Weerselo. Bij de graven van Reginald Arthur Henry Allen, overleden 23 maart 1945 en William Killpatrick, overleden 23 maart 1945, werd een kaarsje geplaatst door kinderen van Jong Nederland. Tussendoor werden er gedichten voorgelezen door Janneke Brummelhuis en Gerard Weiden.
Hierna liep iedereen onder begeleiding van de midwinterhoornblazers naar het graf van de heer Gerardus Johannes Booijink, militair, 36 jaar. Hij overleed op 10 mei 1940 toen hij bij de verdediging van de IJssellinie op een landmijn liep. De heer Bernardus Albertus Plegt raakte in de meidagen van 1940 gewond op de Grebbeberg. Uiteindelijk overleed hij op 17 mei 1942 thuis aan zijn verwondingen. Hij werd 23 jaar. De 24-jarige heer Bernardus, Gerardus Welman overleed direct na de bevrijding in Almelo. Onderweg naar Saasveld werden hij en enkele anderen beschoten vanuit een tegemoetkomende jeep. Hij raakte gewond en werd meegenomen naar Almelo waar hij de volgende dag op 3 april met een schotwond in zijn slaap dood is gevonden. In de nacht van 25 op 26 juni 1942 werd een bommenwerper neergeschoten nabij boerderij Munsterhuis. De bemanning is nooit geïdentificeerd. Op de vijf graven staat dan ook ‘Known Unto God’ (Alleen God kent de namen). Bij deze graven werd het gedicht ‘Jij was een uit duizenden’ voorgelezen door Janneke Brummelhuis. Bij alle graven is een kaarsje geplaatst zodat op deze manier de geallieerde soldaten worden herdacht die voor ons hebben gestreden.
Ine Flinkers