Uitgaan & Cultuur

De Waterpönskes komen over de brug,
een duik in 55 jaar carnaval in Tilligte...

TILLIGTE - Het 44-jarig jubileum staat voor velen nog op het netvlies gebrand. De jaren zijn voorbij gevlogen: bij C.V. De Waterpönskes staat het volgende feest alweer voor de deur. Dit carnavalsjaar viert de vereniging uit Tilligte het 55-jarig jubileum. En dat gaan ook de zusterverenigingen merken.

Het is een regenachtige vrijdagochtend, maar uiteraard zijn de deuren van Café Haamberg in Tilligte geopend. Een verdwaalde toerist vraagt uitbater Hans Haamberg om een kop koffie, iets verderop zit een gevarieerd gezelschap Waterpönskes aan tafel. Met Gerard Wassink (83) - onder meer oud-hoogheid en in allerlei functies betrokken (geweest) binnen de vereniging - en Harrie Oude Nijhuis (70) - ook een voormalig Groothertog en oud-voorzitter van De Waterpönskes - zit er in ieder geval genoeg ervaring aan tafel. Beide heren zijn ook benoemd tot erelid van de vereniging. Huidig voorzitter Erwin Lohuis (34) is ook aangeschoven.

Het is het begin van een reis door 55 jaar carnaval in Tilligte. Jaren vol mooie herinneringen. De mannen aan tafel weten er genoeg op te noemen. Harrie Oude Nijhuis was er bij het vorige interview, ter ere van het 44-jarig jubileum, ook al bij. Toen nog in het café bij Eduard en Minie Arends, dat tot 2006 altijd dienst deed als residentie. Nu zitten we dus bij ‘Koapman’. Maar laten we vooral de jaren vanaf 2006 niet vergeten, toen de carnavalsfeesten van de Pönskes traditiegetrouw gehouden werden bij het Café-Restaurant ten Dam van Alfons en Loes ten Dam. Prachtige tijden die voor velen mooie herinneringen oproepen. 

Een bruiloft als startpunt

Terug naar de start: het ontstaan van De Waterpönskes. Het idee voor een eigen vereniging ontstond op een bruiloft, ergens eind jaren ’60 van de vorige eeuw. Een aantal van de aanwezige ‘Tilligter kearls’ dacht na een gesprek over de optocht in Denekamp: wat ze in ’n Doarp kunt, kunt wie ok. Met De Köttelpeer’n en De Veldmuuskes bestonden daar namelijk al twee carnavalsverenigingen. Onder meer Gerard Borggreve, Harry Arends, Jan Mollink en Eduard Arends voegden daad bij het woord en zo werd C.V. De Waterpönskes in 1969 opgericht. 

Hoe de naam verzonnen werd? Oude Nijhuis, Wassink en Lohuis laten het graag bij hetgeen er elf jaar geleden ook al aangegeven werd. De naam De Waterpönskes, ofwel ‘de waterbuikjes’, is ontstaan omdat Tilligte in een zeer waterrijk gebied ligt. Met zo af en toe overstromingen, zoals onlangs nog het geval was op het Ottershagen. 

Met een naam voor de vereniging en een residentie waren er al een aantal zaken geregeld, maar daarmee was ‘het werk’ nog niet af. Bij een carnavalsvereniging hoort natuurlijk ook een Raad van Elf. Om die bij elkaar te krijgen, gingen de oprichters van het eerste uur naar het voetbalveld. Hier waren, op zondagochtend, meerdere teams van de toenmalige Tilligter Sport Vereniging in de weer. De heren keken, maakten een selectie en zo was de eerste Raad van Elf van De Waterpönskes een feit. De eerste hoogheid werd Gerard Borggreve, zijn secretaris was Harry Arends.

Blij met de nieuwe gasten uit Tilligte

Al snel werd de optocht in Denekamp aangedaan. Logisch, want als een zichzelf respecterende vereniging deed je natuurlijk ook mee aan de optocht in ’n Doarp. Het tovert een lach op het gezicht bij Wassink. “Ik was vanaf het begin de chauffeur van de Waterpönskes-wagen. De eerste keer dat wij meededen in Denekamp, reed ik meteen een kabel kapot voor het oude gemeentehuis. Ja, ze waren meteen blij met de nieuwe gasten uit Tilligte.”

Daarvoor waren De Waterpönskes ook aanwezig bij de optocht in Oldenzaal. Met een eigengemaakte raket, een Spoetnik, werd de eerste prijs binnengehaald in de Boeskoolstad. Het was een van de weinige keren dat er meegedaan werd in Oldenzaal, want het duurde niet lang of de carnavalszondag werd omgedoopt tot de ‘Tilligter dag’. Het was Groothertog Hans Haamberg die hier een grote rol in speelde. Hij legt het uit bij het inschenken van een nieuwe ronde koffie. “Het was in 1977. We liepen op zondag een ronde door het dorp, een echte optocht kon je het eigenlijk niet noemen. Vervolgens zouden we naar Oldenzaal gaan voor de optocht daar. Na afloop van het rondje door Tilligte zaten er echter wel zestig of zeventig kinderen bij Café Arends. Ik vond dat we het niet konden maken om naar Oldenzaal te gaan en die kinderen ‘achter te laten’ in Tilligte. En zo is de optocht op zondag ontstaan.” 

Een verdwenen Waterpönske

In de daaropvolgende jaren was het regelmatig ‘chaos’. Op een goede manier, welteverstaan. Oude Nijhuis denkt terug aan een carnavalsjaar waarbij er zelfs een Waterpönske kwijtraakte. “Het was bij het nachtcarnaval bij Borggreve, in de buurt van Nordhorn. We gingen er rond 21.00 uur met een taxi heen en dat duurde dan tot in de vroege uurtjes. Maar toen we naar huis gingen, waren we opeens iemand kwijt. Ik zal geen naam noemen, haha.”

Er werd een zoektocht op poten gezet, ook bij de grote vijver vlakbij Borggreve. Want het zou toch niet zo zijn dat diegene per ongeluk in het water was gevallen? De reden van zijn afwezigheid was uiteindelijk een stuk simpeler. Oude Nijhuis: “Hij had een taxi gepakt halverwege de avond en was thuis al in bed gaan liggen. En wij maar zoeken… Dat soort dingen vergeet je nooit meer.” 

Harrie en Gerard kijken elkaar even aan en trekken vervolgens nog een anekdote uit de oude doos. Gerard: “Wat wij allemaal wel niet mee hebben gemaakt in die jaren… Na een feestje, ik weet niet eens meer waar, arriveerde onze taxi weer in Tilligte. Bij het uitstappen ging het echter mis. Ik houd de naam ook maar even voor me, maar ik denk dat veel mensen wel weten over wie ik het heb. De deur van de taxi ging open. Eenmaal buiten de bus stapte er iemand niet op straat, maar rechtstreeks de sloot in. Hij stond tot aan zijn middel in het water. En lachen dat we gedaan hebben.”

Het grote jubileumfeest

Inmiddels staat het 55-jarig jubileum voor de deur. Met een speciale receptie en feestavond wordt dit heuglijke feit op zaterdag 20 januari extra luister bijgezet. Het is een dag waar de nodige voorbereidingen bij komen kijken. Elf jaar geleden, ten tijde van het 44-jarig jubileum, werd er nog het nodige geregeld door Alfons en Loes ten Dam. “Dat was tiptop in orde”, geeft voorzitter Erwin Lohuis aan. “Alfons en Loes regelden zó veel, ze stonden altijd voor ons klaar. Mooi voorbeeld: de Raad van Elf kon de kleding na een feest achterlaten bij Ten Dam en de volgende dag hing alles weer klaar. Had Loes alle pakjes gewassen.”

Het jubileumfeest ter ere van het 55-jarig jubileum wordt gehouden bij de Multifunctionele Accommodatie (MFA), in het hart van het dorp. Deze wordt, speciaal voor de gelegenheid, omgebouwd tot een ware carnavalstempel. Een jubileumcommissie houdt zich hiermee bezig. En dat geeft de kracht van de Tilligter inwoners weer, vindt Lohuis. “Iedereen staat klaar voor de carnavalsvereniging. Maar je ziet het ook bij andere verenigingen. Iedereen zet zijn beste beentje voor, voor Tilligte.”

En dat mogen ook de inwoners van Denekamp en omstreken weten tijdens de doarper optocht, op zaterdag 10 februari. De Waterpönskes komen namelijk ‘na 55 jaar over de brug’ met een loopgroep en wagen. En dat is niet zomaar een loopgroep: zo’n 180 Tilligtenaren lopen die dag door de straten van Denekamp. En die stroom aan mensen wordt afgesloten met de volledig vernieuwde hooghedenwagen. Lohuis: “Al met al doen we met zo’n 250 fanatiekelingen mee in Denekamp. Het wordt een groot spektakel.”

 

Met broers Mike I en Roy Nijmeijer als hoogheden gaan De Waterpönskes dit jaar het carnaval door. De heren werden eind oktober voor het eerst gepolst door de keuzecommissie. Al snel werd de knoop doorgehakt: we gaan het doen.

Waar die zoektocht naar de Tilligter hoogheden de afgelopen jaren voorspoedig verloopt, daar is dat in het verleden ook weleens anders geweest. Harry Oude Nijhuis denkt terug aan een jaar waarin op 4 januari nog de tocht naar het voetbalveld werd gemaakt. “Om daar te kijken: wie zou het kunnen worden? We vonden er iemand, tien dagen voor het carnaval begon.”

Mede door de nieuwbouw in het dorp, zijn er de laatste jaren (en richting de toekomst) voldoende potentiële hoogheden. Erwin Lohuis: “Het is een eer om gevraagd te worden, dat wordt soms vergeten. Je doet het niet alleen voor jezelf. Tijdens de ziekenbezoeken merk je hoe erg mensen een bezoekje van de hoogheden waarderen. En de gezichten van de jeugd bij het kindercarnaval, daar doe je het ook voor. We mogen niet vergeten dat er zonder hoogheden ook geen carnaval is in ons mooie dorp. Geen gala, geen optocht: niets. Gelukkig wordt dat in Tilligte begrepen.”

De receptie en feestavond op zaterdag 20 januari

De MFA wordt binnenkort omgetoverd tot jubileumlocatie. Voor de receptie - inloop vanaf 14.30 en aanvang 15.00 uur – zijn ook de vrouwen van de oud-hoogheden uitgenodigd. De feestavond is er voor iedereen uit Tilligte en omstreken.