Sport & Vrije tijd
Meerijden in spoor van Hennie Kuiper
NOORD DEURNINGEN - Hij rijdt dezer dagen zijn eigen Tour de France, de levende wielerlegende Hennie Kuiper (74). Wielerliefhebbers kunnen woensdag 19 juli een dagje meerijden in het spoor van een van de beste Nederlandse wielrenners aller tijden. Na een tocht door de regio wordt gezamenlijk via een groot videoscherm gekeken naar de tv-uitzending van een zware bergetappe in de Tour, voorzien van deskundig commentaar.
Sinds een aantal jaren heeft Kuiper zijn eigen museum met de haast onvermijdelijke naam Hennie Kuiper Museum. Op Erve Kuiper, de ouderlijke boerderij van Kuiper, naast het kanaal Almelo-Nordhorn waar Hennie als klein jochie zijn eigen wedstrijdjes reed. Op een huis-tuin-en-keuken-fiets, waarvan hij het stuur er andersom had op gemonteerd. En waar tegenwoordig door De IJskuip prijswinnende ijsjes worden gemaakt.
Erve Kuiper vormt het decor voor een evenement, waarbij wielerliefhebbers een dagje de Tour van nabij kunnen beleven. Kuiper, die in deze regio duizenden trainingskilometers heeft liggen en de omgeving als geen ander kent, heeft voor die dag een route van 65 kilometer uitgestippeld. “Met enkele ‘voorrijders’, die de snelheid aangeven. Met als motto ‘samen uit, samen thuis’ en met veiligheid boven alles. Vanaf 10.30 uur is er inloop en we vertrekken stipt om 11.30 uur. Uitgangspunt is dat de mensen meerijden op een racefiets en een helm is verplicht.”
Vanaf circa 14.00 uur wordt gezamenlijk via een groot videoscherm de bergetappe gevolgd die die dag op het programma staat. “Het gaat om de etappe van St. Gervais Mont Blanc naar Couchevel, een loodzware etappe.”
De etappe wordt voorzien van deskundig commentaar door Kuiper en voormalig bondscoach Herman Snoeijink. “We hebben voor die dag ook enkele gasten uitgenodigd. Daarbij gaat het om voormalig wielrenner Jac van der Poel, oom van Mathieu, maar ook Huub Harings, 84 jaar en in 1965 deelnemer aan de Tour.”
Deelnemers betalen vijf euro. “Om de onkosten van het museum te dekken”, aldus Kuiper. Het museum herbergt een schat aan cultuurhistorisch wieler-erfgoed. Waaronder enkele fietsen waarmee Kuiper successen boekte, de kassei die hij meekreeg als winnaar van Parijs-Roubaix, een aantal truien en tal van aansprekende foto’s. “Vanzelfsprekend mag elke deelnemer ook nog even een kijkje nemen in dit museum.”
Aanmelden vooraf is niet nodig. Deelnemers kunnen zich melden bij het museum dat te vinden is aan de Schotbroekweg 2 in Noord Deurningen.