Natuur & Milieu

Mooie natuurwandeling Heemkunde Denekamp

DENEKAMP - Op zondagochtend 8 september namen 22 personen deel aan de jaarlijkse natuurwandeling georganiseerd door de werkgroep Natuur van de Stichting Heemkunde Denekamp. De start van de wandeling was bij het bekende schuivenhuisje bij het kanaal Almelo-Nordhorn. Op deze bijzondere plek kregen de deelnemers informatie over het kanaal en natuurlijk over de Dinkel, die hier onderdoor stroomt. Hier is te zien waar de Omdinkel en de Dinkel samenkomen en waar via een zijarm het kanaal van Dinkelwater voorzien wordt om op peil te blijven voor scheepvaart in vroeger tijden.

Ook heeft achter het schuivenhuisje ooit het Huis Harseveld gestaan, waarvan hier een mooi informatiebord is geplaatst door dorpsraad van Tilligte. De paalresten in de Dinkel herinneren eraan dat hier ooit een brug geweest is. Het is een ware belevenis om over het vernieuwde bruggetje te wandelen naar de overkant achter het schuivenhuisje.

De deelnemers staken het kanaal over en wandelden richting Ootmarsumsestraat om via het nieuwe vlonderpad door moerasgebied uit te komen bij de poorthuisjes van Singraven. Onderweg zagen de wandelaars mooie paddenstoelen zoals de aardappelbovist, die als die volwassen is bij aanraking rookpluimpjes uitstoot. Dit zijn de sporen die zich door de lucht laten meevoeren om ergens nieuwe paddenstoelen te maken. Een oplettende deelnemer zag op een van de aardappelbovisten een zeldzame parasitaire paddenstoel, de zogenaamde kostgangerboleet.

Bij de poorthuisjes staken de wandelaars de Ootmarsumsestraat over naar het Nieuwe Werk. Op deze voormalige cultuurgrond heeft men in opdracht van de vroegere bewoner van Singraven en burgemeester van Denekamp Roessingh Udink bomen aangeplant met de bedoeling om daar later geld mee te kunnen verdienen. Op de open plek met heide en bosbes komt een zeldzaam vlindertje voor: het groentje.

Weer bij het kanaal aangekomen, werd een klein stukje langs de Ootmarsumsestraat richting Tilligte gelopen, maar nog voor de eerste bocht dook het gezelschap linksaf het Harseveld in. Het is een privilege om hier te mogen wonen en bovendien helpt het om het landgoed in stand te houden. Uiteindelijk kwamen de lopers langs de begraafplaats waar meneer Laan van Singraven en zijn zus Agathe begraven liggen, alsmede de reis- en huisgenoot Mol en de hond. Bij het schuivenhuisje weer aangekomen, hebben de wandelaars na een dankwoord van de coördinator van de werkgroep Natuur afscheid van elkaar genomen.

Afgesproken is dat ze elkaar volgend voorjaar weer treffen bij de eerste natuurwandeling in 2025.

Uw reactie