Algemeen
Nieuwe wethouder Rob Olde Kalter kijkt ernaar uit om een creatieve en verbindende bijdrage te leveren aan Dinkelland
DENEKAMP - Afgelopen dinsdag 25 februari werd Rob Olde Kalter (58) geïnstalleerd als wethouder van de gemeente Dinkelland. De VVD Dinkelland schoof Olde Kalter naar voren als opvolger van de naar Hengelo vertrokken wethouder Benno Brand. De resterende ambtstermijn van anderhalf jaar neemt de Lattropper de portefeuilles van Brand over. Bij wederzijdse tevredenheid wordt hij bij de daaropvolgende verkiezingen lijsttrekker namens VVD Dinkelland. Voor zijn installatie gingen wij bij de kersverse wethouder op de koffie.
U bent geboren en getogen in Hengelo, hoe bent u in Dinkelland terechtgekomen?
“Door mijn werk bij de gemeente Dinkelland. Mijn vader komt uit Weerselo. De verbinding met Dinkelland was er dus al vroeg. Op mijn achttiende zijn we verhuisd naar Hengelo Noord, dat ligt al tegen Deurningen aan. Daar ben ik blijven wonen toen ik mijn studie bestuurskunde volgde aan de UT. Ik ging met het fietsje over de Bosweg en had mijn vrienden en studiegenoten in Hengelo. In 2002 ben ik met veel plezier gaan werken bij de gemeente Dinkelland in Weerselo. Niet veel later zijn we naar Oud Ootmarsum verhuisd. We kochten de voormalige forellenkwekerij Pelly Forelly. Eerst hebben we alle kweekbakken eruit gesloopt en toen de bedrijfswoning van de kwekerij omgebouwd naar een woonhuis. Het is een heel mooi plekje met een vijver ervoor. We gingen dus wonen waar ik werkte.Tot vorig jaar hebben we daar heel prettig gewoond. In september zijn we naar Lattrop verhuisd en dat bevalt ook heel goed.”
In Oud Ootmarsum werkte u als zelfstandig ondernemer, maar u was ook al politiek actief. Een bewuste keuze?
“Dat was na mijn afstuderen niet echt uitgestippeld. Ik heb eerst in overheidsdienst gewerkt, waaronder ruim vier jaar voor de Regio Twente. Dat heeft mij gevormd. In samenwerkingsverbanden tussen gemeenten zoek je verbindingen. Daarna ben ik voor mezelf begonnen met een bureau voor training, coaching en interimmanagement. Ik ben negentien jaar zelfstandig ondernemer geweest. Daarbij werkte ik ook veel voor overheden. Bij de overheid is het vaak complex werken met veel belangen en doelstellingen. Maar het is ook heel dankbaar als je mooie dingen voor inwoners en bedrijven kunt doen.”
U ging van de stad naar een dorp in een plattelandsgemeente. Hoe heeft u dat ervaren?
“Op persoonlijk vlak heb ik dat als heel prettig ervaren. We hebben altijd goed contact gehad met de buren en deden veel samen met de noabers. Ze vonden het ook altijd leuk als mijn broer erbij was, die noemden ze dan de ‘nepnoaber’. Ik heb gemerkt dat je er in Lattrop ook snel tussenkomt als je aan dingen meedoet. En er worden heel veel dingen georganiseerd. Bij de verhuizing naar Lattrop brachten de oude buren ons weg en de nieuwe buren stonden ons op te wachten met een paal aan de rand van Lattrop. ‘Je komt er niet in, eerst een borrel!’. Meuten heet dat. Dat was echt heel leuk.
Het wethouderschap heb ik niet actief op gejaagd. Ik was interim-manager in Hardenberg, die klus hield op in mei. De vraag is wat je dan gaat doen en dit leek me ook een hele mooie uitdaging. Ik ken het werk goed, wat het makkelijk maakt. Het is prettig voor iedereen dat ik het snel kan oppakken.”
U werd als ervaren bestuurder gevraagd door de VVD-fractie. Bent u een echte VVD’er?
“Waar ik mij verbonden mee voel zijn de kernwaarden van de VVD: vrijheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid, sociale rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. Dat is iets wat mij enorm aanspreekt. En het is een partij van mouwen opstropen en dingen gedaan krijgen en bereiken. Maar wel op een bepaalde manier met respect. Dat heb ik van huis uit ook meegekregen. Veel mensen zien het als een ondernemerspartij, maar het is veel breder. Ik denk dat het relatief onbekend is wat de kernwaarden zijn en ik denk ook dat deze veel meer mensen aanspreken. Ik ben voorzitter geweest van de VVD Dinkelland en VVD Noordoost-Twente. In vijf jaar voorzitterschap heb ik gezien hoe we samen op een hele positieve manier van lokaal naar subregionaal zijn gegaan. Toen ze een opvolger voor Benno Brand zochten kwamen ze bij mij uit.”
Waar kunnen de inwoners van Dinkelland u van kennen?
“Ik denk als inwoner van Oud Ootmarsum en van de functies die ik eerder bij de gemeente heb vervuld. Na de fusie in 2002 kwam ik in dienst bij de gemeente Dinkelland. Eerst als sectorhoofd ruimte en daarna als directeur ontwikkeling. Dat ging voornamelijk over ruimtelijke ordening, handhaving, beheer, projecten, vergunningverlening, brandweer, onderhoud etc. Enige ervaring met dat taakveld is dus aanwezig. En natuurlijk kunnen inwoners mij ook kennen van de contacten in onder meer (Oud) Ootmarsum en Lattrop. Onze kinderen zijn er opgegroeid en gingen er naar school. In de buurt deden we heel vaak mee. Ook heb ik vrijwilligerswerk verricht, waaronder in het bestuur van de stichting Commanderie in Ootmarsum.”
Wat doet u graag in uw vrije tijd als u niet met politiek bezig bent?
“Wielrennen en mountainbiken doen we met een gezellig groepje uit Ootmarsum: de Siepels. Dat doe ik elke zondag en in de zomer ook doordeweeks. En vaak fiets ik zelf als het uitkomt. Thuis heb ik ook een Tacx staan. Ik ben altijd veel aan het klussen geweest. In Oud Ootmarsum hebben we de bedrijfswoning van de forellenkwekerij omgebouwd naar een woonhuis. We hadden veel onderhoud aan het huis en buitenruimte. De vorige eigenaar zei: ‘Iedereen zegt wat is het hier mooi, maar ik zie maar één ding en dat is werk’. Dat heb ik twintig jaar niet gehad, maar de laatste twee jaar wel. We zijn iets kleiners gaan zoeken met een minder grote tuin. Dat hebben we gevonden in Lattrop. Dan krijg je ook tijd en ruimte voor andere leuke dingen.”
Wat kunnen de inwoners van Dinkelland van u als wethouder verwachten?
“Wat ik mooi vind is dat je samen met inwoners, bedrijven en andere organisaties aansprekende resultaten bereikt. Een stukje ambitie en verbinding. Zo gaan we wat mij betreft naar gebiedsprogramma’s. Ik vind het mooi om met inwoners te kijken wat je in een bepaald gebied kunt gaan doen. Wat willen we in het gebied realiseren? Wat zijn bijvoorbeeld ontwikkellocaties? Waar willen we verbeteringen? Als je wilt bouwen moet je zorgen dat je gronden beschikbaar hebt. Ik wil samen goede dingen doen voor en met onze inwoners, culturele instellingen, bedrijven en andere organisaties. Dat kan onder andere op het gebied van wonen, bedrijvigheid, cultureel aanbod, kunst, recreatie en toerisme. Er zijn veel inwoners en organisaties die mooie dingen (willen) doen. Ik bekijk graag samen of en hoe we zaken mogelijk kunnen maken. Het uitgangspunt van de omgevingswet past daar goed bij: Ja, mits. Ook leg ik graag dwarsverbanden. Een mooi voorbeeld besprak ik kort geleden met iemand van een muziekvereniging. De vraag kwam aan de orde of de vereniging meer optredens voor publiek kan doen in het toeristenseizoen.
Gemeentelijk is het profiel agrarisch en toeristisch en voor Ootmarsum zijn kunst en cultuur erg belangrijk Vanuit de identiteit kunnen we kijken: wat is dit voor kern, wat past daarbij en hoe kun je dat versterken? En we hebben een fantastisch buitengebied met mooie bedrijven. Hoe kun je dat op een goede manier in stand houden? Creatief meedenken hoe we iets voor elkaar kunnen krijgen, dat is een sterk punt voor mij. Het spreekt mij enorm aan om daar een bijdrage aan te leveren en de verbinding te vinden.”
Bij uw aanstelling zei u dat er nog veel ambities zijn te realiseren voor een welvarende en duurzame toekomst voor Dinkelland. Kunt u dat toelichten?
“De gemeente heeft de nodige ambities neergelegd in beleidspannen en programma’s. Vanuit het raadsprogramma willen we onder andere balans in het buitengebied, de leefbaarheid in stand houden en werken aan de leefomgeving van de toekomst. Onze inwoners en bedrijven hebben ook ambities. Waar we naartoe gaan is een situatie dat het beschikbare geld voor de gemeente niet meer wordt. Hoe kun je dan toch in stand houden, ontwikkelen en verbetering creëren. Een stukje creativiteit is daarbij nodig. Wat kunnen we mogelijk maken? Ook hier weer: ja, mits.
Een voorbeeld is om de vrijkomende karakteristieke bebouwing in het buitengebied in stand te houden met een andere invulling. Dat kan dicht bij recreatie en toerisme liggen of door iets met woningbouw te doen. Je kunt bijvoorbeeld een karakteristieke boerderij opsplitsen. Dat is niet altijd makkelijk, maar het lijkt me leuk om een creatieve bijdrage te leveren.”
Wat hoopt u dat er in Dinkelland nog gaat veranderen?
“Ik ben kernwethouder van Ootmarsum, Agelo en Rossum. In Ootmarsum is er een initiatief voor het vormen van een gezamenlijke vertegenwoordigende organisatie met afgevaardigden van bedrijven, inwoners en organisaties. Ik hoop dat dit lukt. Er kan dan een gesprekspartner komen, waarmee wij af kunnen stemmen en die ook vanuit de eigen verantwoordelijkheid ook zelf zaken oppakt en afstemt.”
In Agelo ligt een moeilijk dossier met de mogelijke komst van een munitiedepot dat voor veel onrust zorgt. Hoe kijkt u daar tegenaan?
“Ik ben tegen een munitiedepot in Agelo. Vanuit de landelijke politiek zijn er mensen langs geweest. Een andere gemeente wil het munitiedepot graag, ik hoop dat het daar naartoe gaat. In het gebied zitten mooie bedrijven, Wij willen die in stand houden.”
Wat is uw favoriete plek in Dinkelland?
“Er zijn heel veel hele mooie plekken. Springendal is een favoriete plek. Ootmarsum is een prachtige stad en ik woon nu dicht bij het Bergvennen wat ook fantastisch is. En dan heb je nog het Stift, ’t Singraven en Huis Breklenkamp.
We fietsen graag door Dinkelland en ik geniet er enorm van om hier te wonen. Het is een schitterend gebied met pareltjes van kernen, gezellige inwoners en een prachtig buitengebied. Ik voel me ermee verbonden en het is iets om trots op te zijn.”
Waar kijkt u het meest naar uit in uw functie als wethouder?
“Samen ambities realiseren vind ik mooi. Ik kijk uit naar de samenwerking met inwoners, bedrijven en maatschappelijk organisaties. Het gebiedsgericht werken spreekt mij daarbij enorm aan. Ik weet dat ik ook moeilijke dossiers zal krijgen en dat we niet altijd iedereen tevreden kunnen stellen. Zo zitten we hier met een stikstofproblematiek en de energietransitie, terwijl we ook willen bouwen en de agrarische sector in stand willen houden. Ik hoop dat we ook dan vanuit wederzijds respect goed met elkaar blijven omgaan.
In mijn vorige periode in Dinkelland hebben we samen vele mooie plannen gemaakt. Veel plannen zijn inmiddels ook gerealiseerd zoals de herinrichting van Denekamp, het masterplan Ootmarsum, de rondweg Denekamp, woningbouwplannen in veel kernen, het fietspad van Ootmarsum naar Vasse en veel, veel meer. Ik vind het geweldig dat we dergelijke aansprekende plannen maken en realiseren. Dan ben je bezig met leefbaarheid.
Wat ik prachtig vind zijn de speerpunten die zijn opgesteld in het raad- en collegeprogramma: buitengebied in balans, leefbare kernen, leefomgeving van de toekomst, iedereen gezond en gemeente en de samenleving. Dat hebben de raad en het college goed gedaan. Ik kijk er naar uit om er met de raad, de collegeleden en het ambtelijk apparaat verder invulling aan te geven. Ik kijk uit naar de samenwerking met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties die vanuit hun eigen verantwoordelijkheid een bijdrage willen leveren. Ik kijk uit naar positief samen werken en samen doen!”
Rob Olde Kalter werd op 30 september 1966 geboren in Hengelo. In 2002 verhuisde hij naar Oud Ootmarsum waar het gezin bleef wonen tot het vorig jaar naar Lattrop verhuisde. Rob is getrouwd met Nancy. Samen hebben zijn drie dochters: Laury, Carlijn en Nynke.