Algemeen
Het was ook deze ‘Maurits van Oranje’ die ruim 400 jaar geleden in Beuningen was...
BEUNINGEN - Al weer bijna vijftien jaar geleden werd over de Dinkel bij Beuningen de ‘Mauritsbrug’ onthuld en in gebruik genomen onder meer als onderdeel van een wandelroute. Een initiatief van de toenmalige Dorpsraad in hun streven Beuningen ook in toeristisch en recreatief opzicht weer een ‘injectie’ te geven. De naamgeving Mauritsbrug (en ‘Mauritspad’) was er nadrukkelijk niet ‘zo maar één’. De brug is namelijk geplaatst op een historische plek en vernoemd naar een historische persoon.
Het verhaal van Beuningen
Wie vorige week woensdagavond om 20.30 uur een aflevering van de achtdelige NTR-serie ‘Het verhaal van Nederland-Oranje Nassau’ op NPO 1 heeft bekeken, heeft toen alles gehoord en gezien over de naamgever van brug en pad, Prins Maurits van Oranje. De hele (tweede) aflevering van deze inmiddels zeer populaire en veel bekeken serie (meer dan anderhalf miljoen) ging bijna helemaal over deze zoon en opvolger van de jaren daarvoor vermoorde Prins Willem van Oranje. Met name ook over zijn strijd tegen de Spaanse bezetters gedurende de 80-jarige Oorlog. In de genoemde aflevering werd het niet met name genoemd, maar feit is dat deze Maurits tijdens die oorlog en dan in 1597 met een groot leger van 9000 soldaten, 1600 paarden en kanonnen ook naar dit deel van de Nederlanden kwam om de Spanjaarden daar te verjagen uit o.m. hun vestingen als Enschede, Oldenzaal en Ootmarsum. Daarbij trok Maurits toen ook langs Beuningen, waar hij de Dinkel overstak. De brug daarover moest natuurlijk versterkt worden om dit leger er over te kunnen laten trekken. Het lukte hem de Spanjaarden in genoemde vestingen (met in Oldenzaal bijvoorbeeld zo’n vierhonderd Spaanse bezetters) te verjagen. Nu de serie Het verhaal van Nederland-Oranje Nassau met een speciale aflevering over Prins Maurits zo succesvol is, daarom maar eens nadrukkelijk dit ‘Verhaal van Beuningen’ even toegevoegd. Dat gaat dus over die Maurits van Oranje uit de 16e eeuw en het is dus niet de zoon van Prinses Margriet en Pieter van Vollenhove waarnaar de brug is genoemd...
Geschiedeniskennis...
De ervaring leert dat de geschiedkundige kennis van velen niet groot is en dus nogal eens de vraag: Prins Maurits, wie was dat nou eigenlijk en is in Beuningen een brug naar hem genoemd? Bij de brug is die info natuurlijk te vinden, maar elders? Wie wist nou dat deze beroemde Maurits ook in Beuningen is geweest? Daarom juist nu nog maar eens gememoreerd.
PBJ