Algemeen
‘Eten voor eten’ georganiseerd door Marianne Wolkotte in de CoCeR in Rossum
Een project voor bouwstenen voor Gambia
ROSSUM - De Stichting Bouwstenen voor Gambia beoogt een kleinschalige bijdrage te leveren aan de verbetering van de leefomstandigheden van Gambianen in hun eigen land. Al jaren reizen Marianne Wolkotte en haar man Dick Meijer naar Gambia om de mensen te helpen met kleinschalige opdrachten.
Dat doel proberen ze te bereiken door: verkoop van kunst- en handgemaakte producten uit Gambia ten gunste van de makers. De opleiding van Gambiaanse jongeren te sponsoren, scholen te helpen de lesomstandigheden te verbeteren, inrichting van lokalen, lesmateriaal, computers e.d. Gambianen helpen bij het opzetten van een eigen bedrijf of het verwerven van betaald werk, woonsituaties van families verbeteren. De projecten voeren Marianne en Dick uit met geld uit giften, de opbrengst van verkoop en acties van individuen, bedrijven en stichtingen. Hun werkwijze kenmerkt zich door kleinschaligheid en directe hulp. In Nederland werken ze uitsluitend met vrijwilligers en ze besteden het geld bij voorkeur stapsgewijs en controleerbaar. Liever ter plaatse kennis en kunde benutten, mensen zelf aan het werk zetten en dingen laten maken, dan spullen vanuit Europa invoeren.
Afgelopen donderdagavond 12 oktober was er bij de CoCeR gelegenheid om mee te doen aan het project “Eten voor eten”. De mensen kregen een eigengemaakte Gambiaanse maaltijd en betaalden voor het eten de prijs van een zak rijst in Gambia. Met deze opbrengst koopt Marianne weer rijst in voor de arme mensen in Gambia. Er waren zevenenveertig deelnemers die genoten van een heerlijke Gambiaanse maaltijd die door Marianne en Dick in de keuken van de CoCeR is klaargemaakt. Marianne: “Wij zijn in 2017 thuis begonnen te koken ter gelegenheid van Wereldvoedseldag (16 oktober). Tegelijkertijd zijn vriendinnen hetzelfde gaan doen, zodat we jaarlijks circa 40 zakken rijst onder arme Gambianen kunnen verdelen. Dit jaar is het voor de eerste keer bij de CoCeR en ik ben Guus en natuurlijk het bestuur heel dankbaar dat wij hier de maaltijd mogen klaarmaken in de keuken en dat we de gasten hier mochten uitnodigen. Waar we ook heel blij mee zijn is dat de groente beschikbaar is gesteld door Oald Bleank. We doen dit allemaal voor het goede doel. Wij, mijn man en ik, zijn vaak in Gambia. We zijn er dit jaar een half jaar geweest. We zetten ons in voor kleinschalige projecten, o.a. schoolgeld voor kinderen betalen, als huizen lekkage hebben aan het dak dan repareren wij dat en we zorgen voor waterpompen op zonnepanelen. Mijn man Dick verzorgt daar vaak wiskundeonderwijs aan de University of The Gambia en ook dat is op vrijwillige basis. In Gambia maken ambachtslieden mooie, handgemaakte producten, o.a. sieraden, houtsnijwerk, schilderijen, leren tassen, sjaals enz. Dit nemen we mee naar Nederland en verkopen het hier en de opbrengst gaat naar Gambia.”
Een geweldig mooi initiatief van Marianne en Dick. Hun doel is zelfredzaamheid van de Gambianen: een redelijk inkomen en een aanvaardbare woonsituatie. Via onderwijs en kleine investeringen gezamenlijk een plan voor de toekomst maken.
De avond met als thema ‘Eten voor eten’ was enorm gezellig. Marianne, Dick en ook de gasten hebben genoten en waren zeer tevreden.
Ine Flinkers