Algemeen
“250 nieuwe donors in Oldenzaal, dat moet toch mogelijk zijn?”
OLDENZAAL - Een keer of tien per jaar parkeert de mobiele bloedbank van Sanquin haar truck op het parkeerterrein van FC Berghuizen aan de Schapendijk. Eenmaal vastgezet, schuift de truck uit tot een ruimte waar de bloeddonors uit Oldenzaal en omgeving van ’s ochtends vroeg tot laat in de middag langs komen om bloed te doneren. Na de donatie schuiven veel donors nog even aan voor een drankje en de bekende roze koek. En voor een praatje met hun mede-donors, natuurlijk.
Wilma Christenhusz woont al het grootste deel van haar leven in Oldenzaal. Sinds 15 jaar werkt ze bij Sanquin, als specialist bloedinzameling in de hele regio. “Maar Oldenzaal voelt toch elke keer weer als een thuiswedstrijd”, vertelt ze lachend. “Elke donor is anders, het blijft een feest om hen steeds weer te ontmoeten.”
Per jaar hebben zo’n 100.000 mensen in Nederland bloed nodig. In de vorm van bloedtransfusies na een ongeluk, tijdens een behandeling van kanker of bijvoorbeeld na een dramatisch verlopen bevalling. Of in de vorm van medicijnen die gemaakt worden van de antistoffen in donorbloed. Sanquin zamelt daarom door heel Nederland bloed in, ook in Oldenzaal. Bij de locatie staan ongeveer 1000 Oldenzaalse donors ingeschreven. “Die kunnen niet elke keer komen doneren”, legt Wilma uit. “Mannen mogen maximaal vijf keer per jaar bloed geven, en vrouwen maximaal drie keer per jaar.”
“Duizend donors uit Oldenzaal is natuurlijk prachtig, maar het aantal donors uit Oldenzaal daalt al jaren langzaamaan, en we kunnen wel wat ‘vers bloed’ gebruiken! Tweehonderdvijftig erbij moet hier toch mogelijk zijn?” peinst David Otto, locatiemanager bij Sanquin in Twente. Ook voor hem is de bloedbank in Oldenzaal een thuiswedstrijd. “Vorige keer gingen twee vrienden van me hier tegelijk doneren. Het was mijn vrije dag maar dan fiets ik toch even langs.”
Noaberschap is bij de Oldenzaalse donors een grote reden om bloeddonor te worden, ziet Otto. “Mensen hier willen gewoon graag iets nuttigs door voor de samenleving. Dat kenmerkt deze streek en met name deze stad. En met een bloeddonatie help je misschien niet direct je buurman, maar met elke donatie help je drie patiënten aan levensreddend bloed. We kunnen dat bloed niet in een laboratorium maken, we hebben onze donors keihard nodig!”
De motivatie van donors kan soms heel ver gaan, ervaart Christenhusz ook. “Er komt hier in Oldenzaal een donor die echt lastig te prikken is. Voor sommige mensen is dat nou eenmaal zo. Maar haar man leeft nog dankzij bloedtransfusies die hij gekregen heeft. En daarom wil zij dolgraag ook voor anderen doneren. Inmiddels doneert ze al een jaar of 9, en nemen we er gewoon rustig de tijd voor. Ik vind het elke keer weer heel bijzonder als donors zo gemotiveerd zijn!”
Ben jij een van de 250 nieuwe donors die we in Oldenzaal zoeken? Je mag donor worden vanaf je 18e verjaardag, als je gezond bent en meer dan 50kg weegt.
Kijk op www.sanquin.nl voor meer informatie en om je aan te melden!