Jubilerende Paarden-& Ponymarkt Denekamp met feestelijke uitstraling op zaterdagkermis en met jubileumbijeenkomst

Uitgaan & Cultuur

In de vorige DV-editie werd reeds aandacht besteed aan de najaarskermis dit weekend op het Nicolaasplein in Denekamp. Het weekend ook van de typisch Denekampse eigen evenementen als de Paarden- & Ponymarkt, de Rommelmarkt voor kinderen en de Missietent. Die eerste twee activiteiten worden inmiddels al 40 jaar georganiseerd en de organisatoren van de Paarden- & Ponymarkt gaan dat zaterdag ook nadrukkelijk vieren.

*Initiatief Stichting Culturele Manifestaties Denekamp
Het is een activiteit die de Stichting Culturele Manifestaties Denekamp (SCMD) in 1977 voor de eerste maal organiseerde. Dat was in het jaar, waarin ook het 700 jarig bestaan van Denekamp werd gevierd. Tot nu toe een van de grootste evenementen die ooit in dit ‘Köttelperndorp’ werden georganiseerd. De SCMD zelf werd in 1975 opgericht op initiatief van o.m. Sybrand Siemerink die samen met de inmiddels overleden Frits Zwanenberg, Herman Bartelink en Hennie Vos en met Tonnie Bonnes en Fred Veldman het eerste bestuur vormde. De aanleiding was volgens Sybrand de organisatie van het grote, nog steeds veel besproken, Tiroler Weekend, dat in 1975 werd georganiseerd en dat zorgde voor een ‘vliegtuig vol’ gasten uit de latere partnergemeente Kirchberg, maar dat ook hoge kosten met zich meebracht. De gemeente, waar werd aangeklopt voor ‘financiële ondersteuning’ van dit Tiroler Weekend, zag het allemaal niet zo zitten. Daarop werd door Siemerink c.s. besloten tot de oprichting van een Stichting en dan meteen met de bredere doelstelling, namelijk de organisatie van evenementen in Denekamp. Het werd de Stichting Culturele Manifestaties Denekamp. Dat mede met het oog op de toen aanstaande viering van het 700 jarig bestaan van Denekamp. Dat werd een enorm spektakel, een organisatorisch hoogstandje met medewerking van de vele, speciaal voor het feest opgerichte buurtcomités.

*Al 40 jaar Paarden-&Ponymarkt, sinds 2015 door Denekamper P&P-marktcommissie
Toen ook werd besloten een paarden – en ponymarkt te houden in het kader van het grote jubileum, maar die markt zou dan een jaarlijks weerkerend evenement moeten gaan worden. Daarom werd er een speciale ‘marktcommissie ‘in het leven geroepen: Marktcommissie van de SCMD. Bestuursleden werden toen o.m. Titus Brandsma, Aloys Goossens, Peter Mensink, Wim en Jan Dingeldein, Albert Hermelink en Bernard Derkman. Met uitzondering van Albert Hermelink en de al vele jaren geleden overleden Bernard Derkman en Jan Dingeldein vormden de andere vier heren tot 2015 nog altijd de organisatie van de Paarden- & Ponymarkt met Titus Brandsma al voorzitter. In 2015 werd namelijk de organisatie van de markt ondergebracht in de nieuwe (vereniging) Denekamper Paarden- & Ponymarktcommissie die reeds staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Eveneens werd een totaal nieuw bestuur gevormd, waarin Titus nog wel als adviseur fungeert.

*P&P-markt, Ponybaan kinderen, jubileumbijeenkomst en muziek in/bij Missietent door De Hapjes
Je kunt er in dit ‘feestdorp’ natuurlijk gewoon niet om heen: dat 40 jarig bestaan moet gevierd worden! En dat gebeurt ook en dan aansluitend op de P&P-markt die om 10.30 uur officieel geopend zal worden door burgemeester Ineke Bakker die aansluitend tevens de verschillende (jubileum-) prijzen zal uitreiken aan deelnemers van de markt. Dat zijn prijzen voor de grootste aanvoer van pony’s en paarden, het ‘Schoonste geheel’ en er is een ‘Vroeg-op’-prijs. Ook zijn er prijzen voor handelaren die 3 of meer pony’s en/of paarden aanvoeren. Sterk punt van deze P&P-markt is het feit dat alle handelaren meteen geregistreerd worden, waardoor ze elk jaar daarna een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Voorts is er weer de Pony-baan voor kinderen, waarvan de opbrengst als altijd naar een ‘goed doel’ gaat, er staat op de markt een verkoopstand met paarden-gerelateerde artikelen en er is een hoefsmid aanwezig. De feestelijke bijeenkomst voor genodigden zal vervolgens plaats vinden in de feesttent die bij Huize Keizer, dus op het marktterrein, geplaatst gaat worden. Dan zullen een aantal marktcommissieleden van het eerste uur in het zonnetje gezet worden en er zullen op een groot scherm een videofilm en foto’s vertoond worden over 40 jaar P&P-markt Denekamp. Tot slot volgt dan, aldus scheidend voorzitter Titus Brandsma: ‘….een gezellige instuif ,waarbij wij het glas heffen op dit fantastische jubileum’! Voor ‘het publiek’ en dan met name de bezoekers van de Missietent heeft de P&P-marktcommissie ook nog een jubileumgeschenk. Zaterdagavond laat ze namelijk de feestband De Hapjes tussen 20.00 uur en 23.00 uur optreden in en bij de Missietent.

PBJ

Vier van de mannen van ‘het eerste uur’ van de 40 jarige P&P-markt met letterlijk in hun midden het nieuwe bestuurslid Ceriel Nijhuis: Aloys Goossens, Peter Mensink, Wim Dingeldein en Titus Brandsma (v.l.n.r.)

Uitgaan & Cultuur

Gezellige Open Monumentendag met Provençaalse markt op Het Stift

WEERSELO - In het weekend van 8 en 9 september waren meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Voor menigeen dé kans om een plek te bezoeken waar...
Lees verder
Uitgaan & Cultuur

Popcorn Lattrop kijkt terug op super editie

LATTROP - De organisatie en ruim 70 vrijwilligers van Popcorn kijken terug op een geweldige editie. Het vierde jaar van dit festival, wat gehouden wordt midden in de mais in Lattrop, laat wederom een...
Lees verder