Gezellige Open Monumentendag met Provençaalse markt op Het Stift

Uitgaan & Cultuur

WEERSELO - In het weekend van 8 en 9 september waren meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Voor menigeen dé kans om een plek te bezoeken waar men normaal niet zo snel komt. Op zaterdag 8 september was in het kader van de Open Monumentendag op het Stift in Weerselo de eeuwenoude kerk en de oude smederij open voor publiek. Tevens was er een gezellige Provençaalse markt met tal van activiteiten.

En het was gezellig druk op het Stift. In de Stiftskerk werd uitleg gegeven over het ontstaan en de geschiedenis van het Stift. Daarnaast was er gelegenheid om te luisteren naar korte orgelconcerten. De oude smederij was ook opengesteld voor publiek. Men kon een kijkje nemen in en om de smederij. Sinds drie maanden zijn Dirk en Mirjam Binnekamp de nieuwe eigenaren van de smederij. Mirjam is geboren op het Stift en de dochter van Hein ter Riet en Femmi ter Riet-Huizink. Samen met haar man Dirk is Mirjam met haar gezin weer terug op haar geboorteplek en wonen ze tegenover de smederij. Dirk en Mirjam weten nog niet wat ze met de smederij gaan doen. Daar willen ze nog even rustig over nadenken. Rondom de Stiftskerk, restaurant de Stiftsschuur en de voormalige Stiftsschool was een Provençaalse markt met verschillende kraampjes zoals handgemaakte artikelen. De 90-jarige Sien Weiden is ieder jaar aanwezig op de Provençaalse markt. Haar zelfgemaakte kleurrijke spreien hingen weer te kust en te keur over de hekken en waren voor een mooie prijs te koop. Missiewerk Tilligte had weer mooie eigengemaakte baby- en kinderkleertjes gebreid, zoals truitjes, vestjes, mutsjes en handschoentjes. De opbrengst van de artikelen van Sien Weiden en Missiewerk Tilligte gaan naar een goed doel, namelijk naar pater Hennie Haamberg in Brazilië. Verder was er van alles te zien en te proeven en waren aanwezig: de Zonnebloemafdeling Weerselo met een loterij, Marloes Blokhuis met eigengemaakte vogelhuisjes, Ruth mode en accessoires, Monique Löbker glas in lood en Jos en Elly Heerink met prachtige kunstwerken. Agnes Luttikhuis verkocht hele mooie bloemstukken en kransen die zij zelf maakte. De bezoekers konden jam proeven, kruidenbalsams proberen, de boekenmarkt bezoeken en nog veel meer. Bij de Scouting konden kinderen hun eigen broodjes bakken. En de jeu-de-boulesclub ontbrak ook niet, want die hoort uiteraard bij een Franse markt.

Het was een geslaagde dag, georganiseerd door de Stiftsgemeente, en zeker voor herhaling vatbaar.

Ine Flinkers

Uitgaan & Cultuur

Sfeervol kerstconcert Saasveld

Zondag 23 december was de Plechelmuskerk in Saasveld weer het decor voor het jaarlijkse kerstconcert van de Koninklijke Muziekvereniging St. Caecilia Saasveld. Voor een groot publiek heeft het orkest...
Lees verder