Feestelijke opening kunstgrasveld RSC complex Maalland

Sport & Vrijetijd

ROSSUM - Zaterdagmiddag werd het nieuwe kunstgrasveld op het RSC complex feestelijk geopend. Wethouder Benno Brand was namens de gemeente Dinkelland aanwezig. Hij verrichte de officiële handeling door het doorknippen van het lint in het bijzijn van de oud-spelers van FC Twente en de spelers van RSC en vele toeschouwers. De wedstrijd is geëindigd in een overwinning voor RSC 3-0.

Om 16.30 uur begon de wedstrijd RSC1 tegen Oud FC Twente met onder andere Spira Grujic, Berthil ter Avest en Ellery Cairo, André Karnebeek, Patrick Gerritsen en Rik Platvoet. Spira Crujic kwam speciaal vanuit zijn woonplaats in Servië naar Rossum om deze wedstrijd te kunnen spelen. Voorafgaand aan de wedstrijd werd het nieuwe kunstgrasveld officieel geopend door wethouder Benno Brand. Er werd een lint doorgeknipt in het bijzijn van de spelers die klaar stonden voor aanvang van de wedstrijd. Na de officiële handeling werd de eerste wedstrijd gespeeld op het kunstgrasveld. In de pauze van de wedstrijd werd in de kantine een woordje gedaan door Bennie Tijkotte. Hij was blij met het resultaat van het grasveld en dat het eindelijk zover was dat er weer op het veld gespeeld kan worden. Wethouder Benno Brand feliciteerde de vereniging met het resultaat en wenste hen veel voetbalplezier op het nieuwe grasveld. Na afloop van de tweede helft was er nog een gezellige afterparty met muziek, een hapje en een drankje in de kantine.

In gesprek met Bennie Tijkotte:
Wat is jou functie binnen RSC?
“Ik ben oud voorzitter en thans lid van de commissie vervanging kunstgrasveld. Ik heb als voorzitter het hele traject over de privatisering en de discussie over de vervanging van het kunstgrasveld van zeer nabij meegemaakt.”

Op landelijk niveau is een discussie gaande over kunstgras. Waarom heeft RSC dan toch voor kunstgras gekozen?
“Wij hebben geen keuze. In 2005 hebben wij op verzoek van de gemeente een natuurgrasveld ingeleverd en daarvoor in de plaats een kunstgrasveld gekregen. RSC beschikt maar over twee wedstrijdvelden. Het laatste veld is een gehuurd stuk land van de aanpalende boer, wat gebruikt wordt als trainingsveld, maar is geen sportveld of wedstrijdveld. Wij zijn dus wel gedwongen om met een kunstgrasveld door te gaan.”

Wat was de aanleiding om het oude kunstgrasveld te vervangen door een nieuwe?
“De aanleiding was eenvoudig, het veld was op en versleten. We hadden het eigenlijk al twee jaar eerder moeten vervangen, maar toen was de gemeente, waar het veld van was, nog niet genegen om het veld te vervangen.”

Wanneer zijn jullie begonnen en hoelang hebben jullie er over gedaan om dit kunstgras te realiseren?
“De voorbereidingen hebben zeer lang geduurd. Voor ruim 5 jaar geleden speelde de privatisering waarin RSC, op uitspraak van een extra ledenvergadering, toen niet is meegegaan. Wij hadden immers een veld ingeleverd en daarvoor in plaats heeft de gemeente voor ons een kunstgrasveld aangelegd en zich verplicht om dat ook voor altijd te onderhouden en wanneer nodig te vervangen. De vervolg onderhandelingen met de toenmalige wethouder Koegler leverden niet het gewenste resultaat op. Nadat we de gemeente aanspraken om het veld te vervangen, gaf de gemeente aan dat men eigenlijk van ons af wilde. M.a.w. eerst privatiseren en dan is het aan RSC om het veld te vervangen. Met de toenmalige wethouder, mevrouw Zwiep van sport, waren we tot overeenstemming gekomen, echter kwam toen de politieke crisis in Dinkelland er overheen. We hebben de onderhandelingen samen met de voorzitter van de Stichting Sportveld Maalland, Jos Bode, daarna voortgezet met de huidige wethouder van sport de heer Brand en hij heeft het dossier ook voortvarend ter hand genomen. Over een nieuw privatiseringsvoorstel hadden we redelijk snel overeenstemming en in een extra ledenvergadering zijn de leden daarmee akkoord gegaan. We zijn gelijk aan de slag gegaan met de voorbereidingen en het beoordelen en bekijken van veel kunstgrasvelden in de Twente en elders in Nederland tot aan Groningen toe.

De aanbesteding was eigenlijk volledig gereed, echter kwam daarna de discussie over de mogelijke gevaren van het infillrubber op kunstgrasvelden en aansluitend de aangetroffen vervuiling onder het kunstgrasveld in Rossum aan het licht. Dit heeft de vervanging weer verder vertraagd met ruim een jaar. Na overeenstemming met de gemeente over de vergoeding van de saneringskosten konden we het traject ter vervanging, afgelopen winter weer oppakken en opnieuw doen. De commissie bestaande uit Ivo Mollink, Christiaan ter Horst, René Olde Rikkert, Jos Leferink en ik, konden nagenoeg weer van vooraf aan beginnen om het voorbereidingstraject en de sanering uit te besteden. Nadat de aanbesteding in mei heeft plaatsgevonden, kon de aannemer de vervanging en sanering in de afgelopen zomerstop uitvoeren en zijn we nu de eigenaar van een mooi nieuw kunstgrasveld.”

Er was sprake van verontreinigde grond op het vorige kunstgrasveld. Hoe is dit opgelost?
“Er heeft een totale sanering van de ondergrond plaats gevonden, waarbij ca 800 ton verontreinigde sporttechnische onderlaag (rubber en bodemas) en ca.1250 ton verontreinigd zand is afgevoerd en vervangen.”

Wie betaalt dit nieuwe kunstgrasveld?
“De Stichting sportveld Maalland, maar indirect RSC mede met de middelen die beschikbaar zijn gekomen uit de privatiseringsovereenkomst met de gemeente.”

Is RSC tevreden met de uiteindelijke oplossing?
“Uiteindelijk zijn we natuurlijk tevreden dat het veld nu eindelijk is vervangen, echter had dit twee jaar eerder moeten plaatsvinden, aangezien er in de afgelopen jaren veel blessures zijn ontstaan door het voetballen op een versleten kunstgrasveld. Onacceptabel! Vorig seizoen kwam RSC-1 met het speelschema in de problemen, omdat bij afgelastingen niet mocht worden uitgeweken naar het afgekeurde kunstgrasveld. Ook tegenstanders van andere teams weigerden soms op dit veld te spelen en daarom werden thuiswedstrijden omgezet in uitwedstrijden.”

Rossum is heel blij met het nieuwe kustgrasveld. Er kunnen gelukkig weer thuiswedstrijden gespeeld worden op het veld. Het resultaat mag er dan ook zijn. ’s Avonds bij de afterparty bleef het in de kantine nog lange tijd heel erg gezellig.

Ine Flinkers

Sport & Vrijetijd

Thuiswedstrijd in 100e jaar voor gym- en turnvereniging Dos ’19

De gymnastiek- en turncompetitie voor het seizoen 2018-2019 is weer in volle gang. Inmiddels hebben alle rayons de voorrondes erop zitten en is het wachten welke teams er door gaan naar de finale op...
Lees verder
Sport & Vrijetijd

‘Vernieuwbouw’ Sportcomplex Dorper Esch vordert ondanks winterse omstandigheden

DENEKAMP - Er is vooraf veel over gediscussieerd over wel of niet en vervolgens over hoe dan en hoe niet, maar inmiddels ondergaat dan Sportcomplex Dorper Esch een grote ‘vernieuwbouw’-operatie en...
Lees verder
Sport & Vrijetijd

Puur enthousiasme bij de jongste CMV tijdens het eerste volleybaltoernooi

OOTMARSUM - De jongste CMV jeugd van Springendal Set-Up ’65 nam voor het eerst deel aan een toernooi in Tubbergen om daar te spelen tegen de jongste Dynamo jeugd. Het is dan toch prachtig om te zien...
Lees verder