
De Amanshoeve, de particuliere woonzorgvoorziening voor ouderen met locaties in Manderveen en Agelo, heeft begin dit jaar van het Ministerie van VWS de erkenning ontvangen voor het leveren van verpleeghuiszorg. Met deze WTZI (Wet Toelating Zorg Instellingen) erkenning kan de Amanshoeve de zorg voor haar bewoners rechtstreeks financieren via Zorg in Natura bij het zorgkantoor en is het niet meer noodzakelijk om de zorg alleen met PGB’s te financieren. Voor toekomstige bewoners heeft deze vorm van financiering voordelen boven de PGB. De administratieve last van de PGB vervalt en er is toezicht vanuit het zorgkantoor en de Nederlandse Zorg Autoriteit op de kwaliteit van de verleende zorg. Deze zorg bestaat uit persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding en huishoudelijke werkzaamheden.
De Amanshoeve startte zes jaar geleden in Manderveen met de zorg voor ouderen met een hoge zorgvraag. Alle cliënten wonen op de locatie en ontvangen 24 uurszorg in een huiselijke omgeving. Eind 2016 is een tweede locatie in Agelo gestart. De kleinschalige woonzorgvoorzieningen zijn gelegen in een landelijke omgeving en voorzien duidelijk in een behoefte. Er is nog steeds veel vraag naar een plek op de Amanshoeve. Het kenmerkende van de kleinschalige zorg is de hoge inzet van zorgmedewerkers en de vele activiteiten die er plaats vinden. Zo wordt elke dag vers gekookt en vinden veel uitstapjes plaats en op de eigen locaties worden bewoners dagelijks betrokken bij de activiteiten die er zijn.
Deskundig zorgteam
De erkenning voor de verpleeghuiszorg is mede te danken aan de deskundigheid van het zorgteam; kwalitatief goed opgeleide medewerkers met hart voor zinnige zorg zetten zich dagelijks in om de bewoners zo goed mogelijk te verzorgen en te begeleiden. Ondanks krapte op de arbeidsmarkt is de bezetting en samenstelling van het zorgteam momenteel erg goed. Om ook in de toekomst deskundige medewerkers op de Amanshoeve te hebben zijn er meerdere medewerkers aangenomen in BBL-leerwerktrajecten. Leren en werken gaan dan hand in hand. Naast deskundige medewerkers is er een eigen gecertificeerd HKZ-kwaliteitssysteem. Het keurmerk van HKZ (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector) staat voor duurzame kwaliteitsverbetering in zorg en welzijn: onafhankelijk en betrouwbaar. Met het HKZ-keurmerk kunnen organisaties laten zien dat zij serieus werk maken van kwaliteit van zorg en dat ze voldoen aan de eisen die daaraan gesteld worden.
‘Open deuren’
Er is de laatste tijd veel gepubliceerd over de zorg en de toekomst. Hugo Borst schrijft regelmatig over zijn ervaringen en beleving binnen de zorg. Hij is er net als de Amanshoeve voorstander van om zoveel mogelijk vrijheid aan de bewoners te geven, vrijheid om naar buiten te gaan en te genieten van de omgeving en de natuur. In de filosofie van de Amanshoeve heeft deze ‘open deuren’ strategie een gunstig effect op met name dementerende bewoners. Het gevoel van vrij zijn heeft alleen al een positief effect op het welzijn.
Lentefair
Om de erkenning te vieren wordt op zaterdag 16 juni van 11.00 tot 15.30 uur een Lentefair georganiseerd op en rond de Amanshoeve in Manderveen. Er is een veelzijdig programma: uiteraard worden er rondleidingen en informatie gegeven over de werkwijze en zorgverlening. Maar er is meer, in combinatie met de kledingtruck worden ook modeshows gehouden, er is livemuziek, er zijn meerdere standhouders aanwezig met interessante waren en er is een uitgebreide loterij waarvan de opbrengst is bestemd voor een nieuwe terrasoverkapping.
De innerlijke mens wordt niet vergeten. Op het terras staat de koffie klaar en worden de door bewoners gebakken hartigheden aangeprezen. De Amanshoeve hoopt veel bezoekers te mogen verwelkomen op de Lentefair.