Archief - Algemeen

Algemeen
Jongeren zijn de hulpverleners van de toekomst

DENEKAMP - Op vrijdag 25 Januari redde Sem Waanders, lid van de Jeugdbrandweer in Denekamp, zijn zusje uit een vijver nabij recreatievijver ’t Goor in Denekamp. Zij was op het ijs aan het spelen, waar ze doorheen zakte. Door het koelbloedige en kordate optreden van Sem liep dit avontuur goed af.

Afgelopen woensdag stond Sem weer met gezonde blosjes op de wangen in de brandweerkazerne aan de Nordhornsestraat in Denekamp. Hier deed hij na afloop van de wekelijkse oefenavond van de Jeugdbrandweer zijn verhaal waarna hij met een oorkonde is onderscheiden voor zijn optreden. Tevens kreeg hij namens Brandweer Twente een taart aangeboden die hij kon delen met zijn collega jeugd-hulpverleners.

De brandweerkazerne is voor Sem een bekende omgeving gezien hij sinds 1 januari van dit jaar officieel is toegetreden tot de jeugdbrandweer. Voordat Sem kon toetreden heeft hij vorig jaar al een proefperiode doorlopen, waaruit zijn geschiktheid bleek.

Coördinator voor de jeugdbrandweer in Denekamp, Ruud Leusenkamp, is trots op het optreden van Sem. Voor iemand van zijn leeftijd heeft hij perfect gehandeld, volgens het principe ‘kijken, denken, doen’. Een principe, wat nieuwe leden bij de jeugdbrandweer direct aangeleerd krijgen. Hij zorgt voor zijn eigen veiligheid door een backup er bij te roepen die hem kan assisteren, vervolgens maakte Sem zich al liggend op het ijs breed zodat zijn gewicht over een groter oppervlakte werd verdeeld. Hierdoor let je goed op je eigen veiligheid en ga je overwogen te werk.

Verandering binnen de jeugdbrandweer
Ruud legt uit dat er de laatste jaren veel veranderd is bij de jeugdbrandweer. Hij was zelf bij de eerste lichting jeugdleden die in het jaar 2000 begonnen en is doorgestroomd naar de vrijwillige brandweer. In de beginjaren stond een groot deel van het oefenschema in het teken van voorbereiding op de jeugdbrandweerwedstrijden, wedstrijden waarbij teams uit heel Nederland het tegen elkaar opnemen bij het bestrijden van een brand. Hier worden ze op snelheid, tactiek, vaardigheid en veiligheid beoordeeld.

Aan deze wedstrijden doet de Denekampse Jeugdbrandweer nog altijd mee, maar het is een bijzaak geworden. Het bestrijden van incidenten is nog altijd een voorname taak van de brandweer, echter is de focus de laatste jaren veel meer verlegd naar het voorkomen van incidenten. De jeugdbrandweer gaat hier in mee. “Brandweerauto’s kunnen niet veel sneller ter plaatste zijn dan dat we nu presteren”, aldus Ruud. Maar bij het voorkomen van incidenten kunnen ze nog stappen maken.

Zoals gezegd krijgt de jeugdbrandweer hier een sterke rol in, iets waarvoor ze tijdens de opleiding worden klaargestoomd. Zo zijn er de laatste jaren steeds meer elementen aan hun ‘opleiding’ toegevoegd. Op het gebied van preventie gaan jeugdleden onder begeleiding van de jeugdleiders op bezoek bij huishoudens in Denekamp, waar ze bewoners bewust maken op een veilige manier van wonen. Zaken als aanwezigheid van rookmelders, zichtbaarheid van huisnummers, gebruik van stekkerdozen ed. worden besproken. In de zomermaanden worden campings in de buurt bezocht waar kampeerders tips krijgen om een onbezorgde vakantie tegemoet te gaan. De reacties hierop zijn ronduit positief.

Algemeen Voorjaar kondigt zich aan met geboorte vierling NOORD DEURNINGEN - Het voorjaar kondigt zich al weer voorzichtig aan. Bij de familie Bodde aan de Epmanweg in Noord Deurningen schonk afgelopen week een Swifter schaap het leven aan vier prachtige,... Lees meer »
Algemeen Eerste exemplaar Jaarboek Heemkunde voor Anny Reinders OOTMARSUM - Niemand minder dan Anny Reinders ontving uit handen van Ine Hulsman, redactielid van het Jaarboek Heemkunde, het eerste exemplaar uitgereikt. Dat heeft alles te maken met de vele... Lees meer »
Algemeen Tweede boek Michiel Geurtse is uit DENEKAMP - Het boek ‘Piet Kreel is nog wel’ veroverde al velen harten onder boekenminnend Nederland en Vlaanderen. Nu is het tijd voor zijn kleinzoon Tom Kreel. De tegenwoordig in Denekamp... Lees meer »
Algemeen Expositie ontwikkelingssamenwerking Dinkelland te zien in gemeentehuis DINKELLAND - Er komt water uit de kraan en als je ziek bent ga je naar de dokter. Het klinkt vanzelfsprekend voor ons, maar dat is het voor mensen in ontwikkelingslanden niet. Gelukkig zijn er veel... Lees meer »
Algemeen Een ‘Plusbus’ voor bewoners van Sint Jozef uit Weerselo WEERSELO - De Plus-supermarkt Daniëlle Tijhuis is tijdelijk verhuisd naar het industrieterrein. Dat betekent voor de bewoners van Sint Jozef dat ze tijdelijk naar het industrieterrein moeten om... Lees meer »
Algemeen Nieuwe (rolstoel)bus voor Woonzorgcentrum Gerardus Majella in Denekamp Bij Woonzorgcentrum Gerardus Majella in Denekamp werd dinsdag 15 januari jl. op feestelijke wijze een nieuwe rolstoelbus in gebruik genomen. Dit gebeurde door de chauffeurs, die allen vrijwilliger... Lees meer »
Algemeen Fysiopraktijk Nijmeijer gaat verder onder de vlag van De Essen OLDENZAAL/ROSSUM - Louis Nijmeijer en Jeroen Busch hebben er allebei een goed gevoel bij: de overname van de Rossumse Praktijk Nijmeijer door de Oldenzaalse praktijk De Essen zal leiden tot... Lees meer »
Algemeen Cheque van 1500 euro voor Hospice Holos OOTMARSUM - Tussen kerst en oud en nieuw is het een goed gebruik dat vrijwilligers van de Protestantse Kerk in Ootmarsum knieperkes bakken voor een goed doel. Er werden een kleine 4500 van deze... Lees meer »
Algemeen Rode bloedmaan goed te zien in Dinkelland In de nacht van zondag op maandag was er een rode bloedmaan te zien. Lees meer »
Algemeen Dinkelland en Nordhorn willen samenwerking intensiveren DENEKAMP - In het bijzijn van alle raadsleden hebben burgemeester John Joosten van de gemeente Dinkelland en burgemeester Thomas Berling van de gemeente Nordhorn op donderdag 17 januari 2019 een... Lees meer »
Algemeen Villapark Eureka Deurningen wint Gouden Zoover Award DEURNINGEN - Op donderdag 10 januari zijn op de vakantiebeurs in Utrecht de Zoover Awards voor accommodaties uitgereikt. Villapark Eureka won de Gouden Zoover Award 2018 en behoort daarmee tot de... Lees meer »
Algemeen Mart Oude Luttikhuis wint derde prijs NK Leermeester/leerling DENEKAMP - De 19-jarige Mart Oude Luttikhuis, student aan de Cas Spijkers Academie Twente, won gisteren de derde prijs tijdens het NK Leermeester-leerling. Mart deed samen met zijn leermeester en... Lees meer »
Algemeen Bijeenkomsten van Huis van Spiritualiteit gaan niet door Door omstandigheden gaan de bijeenkomsten van het Huis van Spiritualiteit op 15 januari, Spelen met het Bijbelverhaal: 'Vissers op het water', en de bijeenkomst op 17 januari, 'Pelgrims in het land... Lees meer »
Algemeen Beuningen krijgt eigen dorpsblad BEUNINGEN - Dat ze in Beuningen niet stil zitten is bekend. De Dorpsraad, de gemeente en de inwoners blijven constant werken aan de leefbaarheid van het kerkdorp. Via het door de Dorpsraad Beuningen... Lees meer »
Algemeen Dinkelland Visie bedankt lezers en adverteerders en wenst iedereen een gezond en gelukkig Nieuwjaar Opnieuw is het gelukt om in het afgelopen jaar 52 mooie, informatieve en gevarieerde edities van Dinkelland Visie te maken. Afgaande op de reacties die wij krijgen wordt de berichtgeving met plezier... Lees meer »
Algemeen Groep 8a De Meander naar de Voedselbank Op woensdag 12 december heeft groep 8a samen met juf Mirella, juf Britt en enkele ouders een bezoek gebracht aan de voedselbank in Oldenzaal. Imke, Emma en Sophie hadden een rondleiding geregeld als... Lees meer »
Algemeen Centrumplein van Weerselo feestelijk geopend WEERSELO - Met het plaatsen van de laatste sluitsteen hebben gedeputeerde Monique van Haaf van provincie Overijssel en wethouder Ben Blokhuis van gemeente Dinkelland het centrumgebied van Weerselo... Lees meer »
Algemeen Gemeente tekent samenwerkingsovereenkomst zwembad De Kuiperberg OOTMARSUM - Donderdagochtend 13 december heeft wethouder Benno Brand namens gemeente Dinkelland een samenwerkingsovereenkomst getekend met Stichting Vrienden van Zwembad de Kuiperberg. In de... Lees meer »
Algemeen Weerselose marktkooplui feliciteren bewoners Weerselo met nieuw centrumplein WEERSELO - Vrijdag 14 december wordt het centrumgebied officiëel geopend door gedeputeerde Monique van Haaf van de provincie Overijssel en wethouder Ben Blokhuis van de gemeente Dinkelland. Lees meer »
Algemeen EHBO Rossum biedt nazorg na een ongeval of reanimatie ROSSUM - De EHBO vereniging in Rossum biedt nazorg aan hulpverleners en inwoners na een traumatisch incident. Bij een ernstig ongeval of reanimatie zijn vaak vrijwillige hulpverleners betrokken. Zij... Lees meer »