Archief - Algemeen

Algemeen
Biogas van Dinkellandse koeien, natuurlijker kan het niet

DINKELLAND - Energie Coöperatie IJskoud, een samenwerking van melkveebedrijven uit de omgeving van Noord Deurningen, is momenteel bezig met de realisatie van een eerste biogasnetwerk. Door Stichting Duurzaam Noord Deurningen, de overkoepelende stichting die tot doel heeft om Noord Deurningen energieneutraal te maken, wordt onderzoek gedaan naar de uitbreidingsmogelijkheden van dit biogasnetwerk. Hiervoor is van de vier Noordoost Twentse gemeenten een bijdrage van 5.000 euro ontvangen.

Op zeven locaties in de omgeving van Denekamp wordt binnenkort biogas geproduceerd. Het biogas wordt via een biogasnetwerk (biogashub) getransporteerd naar afnemers op het industrieterrein van Denekamp. De biogashub van de deelnemende melkveebedrijven zal in maart 2019 volledig operationeel zijn. Stichting Duurzaam Noord Deurningen gaat in aansluiting hierop de haalbaarheid van twee uitbreidingsmogelijkheden onderzoeken. Hiervoor ontvingen ze een bijdrage van € 5.000 op 6 december j.l uit handen van wethouder Ben Blokhuis van de gemeente Dinkelland namens de samenwerkende Noordoost Twentse gemeenten. Daarnaast draagt de Euregio 70% van de onderzoekskosten bij via een zogenaamde Warmtevoucher vanuit het programma Interreg Duitsland - Nederland.

Biogas is de meest natuurlijke vorm van gaswinning. De dagverse mest van de koeien wordt opgevangen in de stallen en getransporteerd naar nieuw geplaatste mestvergisters op het terrein van de boerderijen. In de vergisters (silo's) op de boeren erven wordt het gas wat vrij komt vanuit koeienmest opgevangen en ingevoerd op het biogasnetwerk. De koeien mogen ook nog gewoon naar buiten op gezette tijden en staan zeker niet alleen of vaker op stal. Van koeienmest wordt biogas gemaakt, wat bij de afnemers fossiel aardgas vervangt.

“Tijdens de opstart van het initiatief, reeds een aantal jaren geleden, hebben zeventien veehouders een intentieverklaring getekend”, vertelt duurzaamheidswethouder Ben Blokhuis van de gemeente Dinkelland. “Naast de reeds deelnemende zeven melkveehouders in de eerste fase is er belangstelling bij de overige tien bedrijven om ook biogas te gaan produceren in de tweede fase. Eind vorig jaar heeft de dorpsraad Lattrop-Breklenkamp aangegeven dat er ook een aantal veehouders in hun omgeving geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan een uitbreiding van het biogasnetwerk.”

Stichting Duurzaam Noord Deurningen, in de persoon van voorzitter Willy Bruns, is erg blij met deze belangstelling vanuit de agrarische hoek; het opstarten van een dergelijk netwerk is tijdrovend en kost heel veel doorzettingsvermogen. “We zijn positief gestemd dat we eindelijk gaan produceren en kunnen nadenken over uitbreiding van het netwerk naar het industrieterrein in Oldenzaal en mogelijk zelfs richting Nordhorn”, zegt hij.

Ben Blokhuis, wethouder duurzaamheid van de gemeente Dinkelland is blij met dit initiatief van de Stichting Duurzaam Noord Deurningen. “Wij ondersteunen hun onderzoek graag om het biogasnetwerk in de toekomst te kunnen uitbreiden en daarmee het aardgasverbruik in Noordoost Twents verband terug te dringen.”

Voor een succesvolle businesscase moet het biogas gedurende het gehele jaar kunnen worden afgenomen. Hiervoor is het noodzakelijk om verschillende potentiele afnemers te benaderen en de mogelijkheden te inventariseren. Hiervoor worden bedrijven gezocht die een zo continu mogelijk gasverbruik hebben het jaar rond. Belangstellende bedrijven kunnen zich melden bij Stichting Duurzaam Noord Deurningen (info@duurzaam-nd.nl). De studie zal worden uitgevoerd door CCS Energie Advies uit Deventer. De rapportage zal naar verwachting eind februari 2019 gereed zijn.

Algemeen Eerste exemplaar Jaarboek Heemkunde voor Anny Reinders OOTMARSUM - Niemand minder dan Anny Reinders ontving uit handen van Ine Hulsman, redactielid van het Jaarboek Heemkunde, het eerste exemplaar uitgereikt. Dat heeft alles te maken met de vele... Lees meer »
Algemeen Tweede boek Michiel Geurtse is uit DENEKAMP - Het boek ‘Piet Kreel is nog wel’ veroverde al velen harten onder boekenminnend Nederland en Vlaanderen. Nu is het tijd voor zijn kleinzoon Tom Kreel. De tegenwoordig in Denekamp... Lees meer »
Algemeen Expositie ontwikkelingssamenwerking Dinkelland te zien in gemeentehuis DINKELLAND - Er komt water uit de kraan en als je ziek bent ga je naar de dokter. Het klinkt vanzelfsprekend voor ons, maar dat is het voor mensen in ontwikkelingslanden niet. Gelukkig zijn er veel... Lees meer »
Algemeen Een ‘Plusbus’ voor bewoners van Sint Jozef uit Weerselo WEERSELO - De Plus-supermarkt Daniëlle Tijhuis is tijdelijk verhuisd naar het industrieterrein. Dat betekent voor de bewoners van Sint Jozef dat ze tijdelijk naar het industrieterrein moeten om... Lees meer »
Algemeen Jongeren zijn de hulpverleners van de toekomst DENEKAMP - Op vrijdag 25 Januari redde Sem Waanders, lid van de Jeugdbrandweer in Denekamp, zijn zusje uit een vijver nabij recreatievijver ’t Goor in Denekamp. Zij was op het ijs aan het spelen,... Lees meer »
Algemeen Nieuwe (rolstoel)bus voor Woonzorgcentrum Gerardus Majella in Denekamp Bij Woonzorgcentrum Gerardus Majella in Denekamp werd dinsdag 15 januari jl. op feestelijke wijze een nieuwe rolstoelbus in gebruik genomen. Dit gebeurde door de chauffeurs, die allen vrijwilliger... Lees meer »
Algemeen Fysiopraktijk Nijmeijer gaat verder onder de vlag van De Essen OLDENZAAL/ROSSUM - Louis Nijmeijer en Jeroen Busch hebben er allebei een goed gevoel bij: de overname van de Rossumse Praktijk Nijmeijer door de Oldenzaalse praktijk De Essen zal leiden tot... Lees meer »
Algemeen Cheque van 1500 euro voor Hospice Holos OOTMARSUM - Tussen kerst en oud en nieuw is het een goed gebruik dat vrijwilligers van de Protestantse Kerk in Ootmarsum knieperkes bakken voor een goed doel. Er werden een kleine 4500 van deze... Lees meer »
Algemeen Rode bloedmaan goed te zien in Dinkelland In de nacht van zondag op maandag was er een rode bloedmaan te zien. Lees meer »
Algemeen Dinkelland en Nordhorn willen samenwerking intensiveren DENEKAMP - In het bijzijn van alle raadsleden hebben burgemeester John Joosten van de gemeente Dinkelland en burgemeester Thomas Berling van de gemeente Nordhorn op donderdag 17 januari 2019 een... Lees meer »
Algemeen Villapark Eureka Deurningen wint Gouden Zoover Award DEURNINGEN - Op donderdag 10 januari zijn op de vakantiebeurs in Utrecht de Zoover Awards voor accommodaties uitgereikt. Villapark Eureka won de Gouden Zoover Award 2018 en behoort daarmee tot de... Lees meer »
Algemeen Mart Oude Luttikhuis wint derde prijs NK Leermeester/leerling DENEKAMP - De 19-jarige Mart Oude Luttikhuis, student aan de Cas Spijkers Academie Twente, won gisteren de derde prijs tijdens het NK Leermeester-leerling. Mart deed samen met zijn leermeester en... Lees meer »
Algemeen Bijeenkomsten van Huis van Spiritualiteit gaan niet door Door omstandigheden gaan de bijeenkomsten van het Huis van Spiritualiteit op 15 januari, Spelen met het Bijbelverhaal: 'Vissers op het water', en de bijeenkomst op 17 januari, 'Pelgrims in het land... Lees meer »
Algemeen Beuningen krijgt eigen dorpsblad BEUNINGEN - Dat ze in Beuningen niet stil zitten is bekend. De Dorpsraad, de gemeente en de inwoners blijven constant werken aan de leefbaarheid van het kerkdorp. Via het door de Dorpsraad Beuningen... Lees meer »
Algemeen Dinkelland Visie bedankt lezers en adverteerders en wenst iedereen een gezond en gelukkig Nieuwjaar Opnieuw is het gelukt om in het afgelopen jaar 52 mooie, informatieve en gevarieerde edities van Dinkelland Visie te maken. Afgaande op de reacties die wij krijgen wordt de berichtgeving met plezier... Lees meer »
Algemeen Groep 8a De Meander naar de Voedselbank Op woensdag 12 december heeft groep 8a samen met juf Mirella, juf Britt en enkele ouders een bezoek gebracht aan de voedselbank in Oldenzaal. Imke, Emma en Sophie hadden een rondleiding geregeld als... Lees meer »
Algemeen Centrumplein van Weerselo feestelijk geopend WEERSELO - Met het plaatsen van de laatste sluitsteen hebben gedeputeerde Monique van Haaf van provincie Overijssel en wethouder Ben Blokhuis van gemeente Dinkelland het centrumgebied van Weerselo... Lees meer »
Algemeen Gemeente tekent samenwerkingsovereenkomst zwembad De Kuiperberg OOTMARSUM - Donderdagochtend 13 december heeft wethouder Benno Brand namens gemeente Dinkelland een samenwerkingsovereenkomst getekend met Stichting Vrienden van Zwembad de Kuiperberg. In de... Lees meer »
Algemeen Weerselose marktkooplui feliciteren bewoners Weerselo met nieuw centrumplein WEERSELO - Vrijdag 14 december wordt het centrumgebied officiëel geopend door gedeputeerde Monique van Haaf van de provincie Overijssel en wethouder Ben Blokhuis van de gemeente Dinkelland. Lees meer »
Algemeen EHBO Rossum biedt nazorg na een ongeval of reanimatie ROSSUM - De EHBO vereniging in Rossum biedt nazorg aan hulpverleners en inwoners na een traumatisch incident. Bij een ernstig ongeval of reanimatie zijn vaak vrijwillige hulpverleners betrokken. Zij... Lees meer »