Archief - Algemeen

Algemeen
Biogas van Dinkellandse koeien, natuurlijker kan het niet

DINKELLAND - Energie Coöperatie IJskoud, een samenwerking van melkveebedrijven uit de omgeving van Noord Deurningen, is momenteel bezig met de realisatie van een eerste biogasnetwerk. Door Stichting Duurzaam Noord Deurningen, de overkoepelende stichting die tot doel heeft om Noord Deurningen energieneutraal te maken, wordt onderzoek gedaan naar de uitbreidingsmogelijkheden van dit biogasnetwerk. Hiervoor is van de vier Noordoost Twentse gemeenten een bijdrage van 5.000 euro ontvangen.

Op zeven locaties in de omgeving van Denekamp wordt binnenkort biogas geproduceerd. Het biogas wordt via een biogasnetwerk (biogashub) getransporteerd naar afnemers op het industrieterrein van Denekamp. De biogashub van de deelnemende melkveebedrijven zal in maart 2019 volledig operationeel zijn. Stichting Duurzaam Noord Deurningen gaat in aansluiting hierop de haalbaarheid van twee uitbreidingsmogelijkheden onderzoeken. Hiervoor ontvingen ze een bijdrage van € 5.000 op 6 december j.l uit handen van wethouder Ben Blokhuis van de gemeente Dinkelland namens de samenwerkende Noordoost Twentse gemeenten. Daarnaast draagt de Euregio 70% van de onderzoekskosten bij via een zogenaamde Warmtevoucher vanuit het programma Interreg Duitsland - Nederland.

Biogas is de meest natuurlijke vorm van gaswinning. De dagverse mest van de koeien wordt opgevangen in de stallen en getransporteerd naar nieuw geplaatste mestvergisters op het terrein van de boerderijen. In de vergisters (silo's) op de boeren erven wordt het gas wat vrij komt vanuit koeienmest opgevangen en ingevoerd op het biogasnetwerk. De koeien mogen ook nog gewoon naar buiten op gezette tijden en staan zeker niet alleen of vaker op stal. Van koeienmest wordt biogas gemaakt, wat bij de afnemers fossiel aardgas vervangt.

“Tijdens de opstart van het initiatief, reeds een aantal jaren geleden, hebben zeventien veehouders een intentieverklaring getekend”, vertelt duurzaamheidswethouder Ben Blokhuis van de gemeente Dinkelland. “Naast de reeds deelnemende zeven melkveehouders in de eerste fase is er belangstelling bij de overige tien bedrijven om ook biogas te gaan produceren in de tweede fase. Eind vorig jaar heeft de dorpsraad Lattrop-Breklenkamp aangegeven dat er ook een aantal veehouders in hun omgeving geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan een uitbreiding van het biogasnetwerk.”

Stichting Duurzaam Noord Deurningen, in de persoon van voorzitter Willy Bruns, is erg blij met deze belangstelling vanuit de agrarische hoek; het opstarten van een dergelijk netwerk is tijdrovend en kost heel veel doorzettingsvermogen. “We zijn positief gestemd dat we eindelijk gaan produceren en kunnen nadenken over uitbreiding van het netwerk naar het industrieterrein in Oldenzaal en mogelijk zelfs richting Nordhorn”, zegt hij.

Ben Blokhuis, wethouder duurzaamheid van de gemeente Dinkelland is blij met dit initiatief van de Stichting Duurzaam Noord Deurningen. “Wij ondersteunen hun onderzoek graag om het biogasnetwerk in de toekomst te kunnen uitbreiden en daarmee het aardgasverbruik in Noordoost Twents verband terug te dringen.”

Voor een succesvolle businesscase moet het biogas gedurende het gehele jaar kunnen worden afgenomen. Hiervoor is het noodzakelijk om verschillende potentiele afnemers te benaderen en de mogelijkheden te inventariseren. Hiervoor worden bedrijven gezocht die een zo continu mogelijk gasverbruik hebben het jaar rond. Belangstellende bedrijven kunnen zich melden bij Stichting Duurzaam Noord Deurningen (info@duurzaam-nd.nl). De studie zal worden uitgevoerd door CCS Energie Advies uit Deventer. De rapportage zal naar verwachting eind februari 2019 gereed zijn.

Algemeen Dinkelland Visie bedankt lezers en adverteerders en wenst iedereen een gezond en gelukkig Nieuwjaar Opnieuw is het gelukt om in het afgelopen jaar 52 mooie, informatieve en gevarieerde edities van Dinkelland Visie te maken. Afgaande op de reacties die wij krijgen wordt de berichtgeving met plezier... Lees meer »
Algemeen Groep 8a De Meander naar de Voedselbank Op woensdag 12 december heeft groep 8a samen met juf Mirella, juf Britt en enkele ouders een bezoek gebracht aan de voedselbank in Oldenzaal. Imke, Emma en Sophie hadden een rondleiding geregeld als... Lees meer »
Algemeen Centrumplein van Weerselo feestelijk geopend WEERSELO - Met het plaatsen van de laatste sluitsteen hebben gedeputeerde Monique van Haaf van provincie Overijssel en wethouder Ben Blokhuis van gemeente Dinkelland het centrumgebied van Weerselo... Lees meer »
Algemeen Gemeente tekent samenwerkingsovereenkomst zwembad De Kuiperberg OOTMARSUM - Donderdagochtend 13 december heeft wethouder Benno Brand namens gemeente Dinkelland een samenwerkingsovereenkomst getekend met Stichting Vrienden van Zwembad de Kuiperberg. In de... Lees meer »
Algemeen Weerselose marktkooplui feliciteren bewoners Weerselo met nieuw centrumplein WEERSELO - Vrijdag 14 december wordt het centrumgebied officiëel geopend door gedeputeerde Monique van Haaf van de provincie Overijssel en wethouder Ben Blokhuis van de gemeente Dinkelland. Lees meer »
Algemeen EHBO Rossum biedt nazorg na een ongeval of reanimatie ROSSUM - De EHBO vereniging in Rossum biedt nazorg aan hulpverleners en inwoners na een traumatisch incident. Bij een ernstig ongeval of reanimatie zijn vaak vrijwillige hulpverleners betrokken. Zij... Lees meer »
Algemeen Officiële ingebruikneming Gezondheidsplein Denekamp DENEKAMP - Het is al enige tijd opengesteld, maar vrijdag 14 december a.s. wordt het nieuwe Gezondheidsplein Denekamp officieel in gebruik genomen. De zeer ingrijpende verbouwing van het Rabo-gebouw... Lees meer »
Algemeen Ondernemers Weerselo slaan handen ineen en starten met nieuw spaarprogramma WEERSELO - Met ingang van 1 december 2018 start een aantal winkels in Weerselo met een nieuw spaarprogramma. De ondernemers hebben besloten om de krachten te bundelen en deel te nemen aan het... Lees meer »
Algemeen Roy Spekhorst tapt de mooiste bieren van Oost-Nederland DEURNINGEN - De best biertjes van Oost-Nederland worden getapt door barman Roy Spekhorst van Pelle’s eten & drinken uit Deurningen. Roy won maandag 26 november de regionale tapwedstrijd van Oost-... Lees meer »
Algemeen Rondje Denekamp viert Sinterklaas DENEKAMP - Afgelopen zaterdag was het erg druk in het centrum van Denekamp. 66 Ondernemers uit Denekamp hielden daar hun Rondje Denekamp. Dit jaar met het thema: Rondje Denekamp viert Sinterklaas. In... Lees meer »
Algemeen Huldiging en Koninklijke Onderscheiding voor brandweervrijwilligers Denekamp DENEKAMP - Op vrijdag 23 november zijn meerdere medewerkers van Brandweer Twente in het zonnetje gezet. Bij de kazerne van Denekamp werd het jubileum van twee collega’s gevierd. Tevens werd er een... Lees meer »
Algemeen Univé Oost honoreert EHBO Denekamp met bedrag van €10.000 voor aanschaf EHBO-caravan De EHBO Denekamp heeft begin deze maand uit het Univé Oost Fonds een bijdrage ontvangen van maar liefst € 10.000,-. Een bijdrage voor het project, dat de aanschaf van een EHBO-caravan beoogt. De... Lees meer »
Algemeen Diezelkamp 2e fase in Saasveld uitgebreid met elf woningen SAASVELD - Het woningaanbod in Saasveld wordt uitgebreid met elf woningen in de wijk Diezelkamp. De kavels liggen in twee deelgebieden. Het eerste gebied is bedoeld voor zeven kavels voor... Lees meer »
Algemeen Uitbreiding met acht woningen aan de Commanderiestraat in Ootmarsum OOTMARSUM - Het woningaanbod in Ootmarsum wordt uitgebreid met acht woningen aan de Commanderiestraat. Op een braakliggend stuk grond dat aan de begraafplaats grenst, komen straks zes twee-onder-... Lees meer »
Algemeen Bouwien Rutten uit Agelo op plek 3 voor CDA Overijssel De leden van het CDA hebben Bouwien Rutten bekrachtigd op plek 3 van de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen in Overijssel. Daarmee is haar plaats in de top definitief gesteld. ‘’... Lees meer »
Algemeen Rabo Verkeersquiz, al 20 jaar een begrip OLDENZAAL – Rowan Steenkamp en Lynn de Heer van De Linde, locatie De Thij, zijn het beste op de hoogte van de verkeersregels. Zij hebben vrijdag de Rabo Verkeersquiz gewonnen. Tweede werden Lars... Lees meer »
Algemeen Othmar Bier bij Europese top OOTMARSUM - De jonge Ootmarsumse bierbrouwerij heeft na vele andere successen nu met hun Rauchbier de gouden plak gewonnen tijdens de European Beer Star competitie in Bayern, Duitsland. Lees meer »
Algemeen Opa’s geven na pensionering graag techniekles bij Bouwmensen Twente OOTMARSUM - Opleidingsbedrijf Bouwmensen Twente ontvangt binnenkort de eerste van zo’n 850 kinderen van basisscholen voor een bijzondere techniekles. Ze metselen mini schuurtjes, maken spelletjes,... Lees meer »
Algemeen Zendmast op terrein van DTC07 geopend TILLIGTE - Afgelopen zaterdag is onder toeziend oog van buren en dorpsbewoners door kern wethouder Ilse Duursma en de voorzitter van de Dorpsraad Tilligte, Hans Haamberg, de zendmast op het terrein... Lees meer »
Algemeen Het haantje kijkt weer over het Stift WEERSELO - De restauratie van de klokkentoren van de Stiftskerk in Weerselo is afgerond. Afgelopen vrijdagmiddag werd door één van de kosters, Henry Kleine Wiecherink, op feestelijke wijze het... Lees meer »