Archief - Algemeen

Algemeen
Alle Joodse oorlogsslachtoffers teruggekeerd naar Dinkelland

DINKELLAND - Terug naar de plek waar ze leefden, daar waar zij gelukkig waren met hun gezinnen, buren en vrienden. Dat is een doel van Gunter Demnig. Door het plaatsen van Stolpersteine worden wij eraan herinnerd, dat op deze plek een Joodse man, vrouw of kind woonde. Zij leefden, werkten en speelden in deze omgeving, in deze buurt. Door de oorlog werden zij op gruwelijke wijze aan deze plek onttrokken. Zij moesten huis en haard verlaten om er nooit meer terug te keren. Soms zelfs uit huis gehaald door mensen die ze kenden, mensen die ze vertrouwden. Weggevoerd naar de concentratiekampen waar ze vaak al gelijk doorgestuurd werden naar de gaskamers. Anderen werkten tot de dood er op volgde of stierven door honger en ontbering.

Al wat ons rest zijn herinneringen, herinneringen die nu nog leven in de hoofden van de ouderen. De volgende generatie moet het doen met verhalen. Nu kunnen wij nog aan onze ouders vragen: “Wie was de Hoonerjör, hoe was het toen Leopold werd weggevoerd, of waar was het huis waar Herman Süskind woonde precies?” Maar hoe lang nog? Deze verhalen moeten we doorvertellen aan de volgende generatie en veel verhalen zijn ook al opgetekend in boeken. Maar de vraag: “Waar woonde de familie Elkus precies?”, zou over 10 jaar misschien al wat moeilijker zijn geworden.
In 2013 werden de eerste stappen gezet en in 2015 werden de eerste Stolpersteine gelegd. Op donderdag 3 augustus is het Stolpersteineproject in Dinkelland voltooid: de laatste 21 Stolpersteine zijn gelegd in het bijzijn van de werkgroep Stolpersteine, verschillende belangstellenden, en namens de gemeente de burgemeester mevrouw Ineke Bakker. Zij legde de laatste roos bij de laatste Stolperstein. Op de plek waar in 2015 de officiele onthulling was, werd deze laatste Stolperstein gelegd voor Minna ten Brink-van der Walde. De cirkel is rond. Voor alle generaties zal zichtbaar zijn dat wij ooit Joodse buren hadden die door de oorlog niet terugkeerden. Slecht twee van hen overleefden de oorlog: Benno en Jacob Elkus. Maar ook zij keerden niet terug naar Denekamp. De huizen van de Joden waren in Nederland meestal al lang in handen van niet-Joden, Joden waren in Nederland na de oorlog vaak niet welkom. Velen van hen verlieten uiteindelijk het land. Met deze kleine stenen eren wij de oorlogsslachtoffers, blijven we struikelen over hun lot. De werkgroep Herdenken zal de kinderen van de basisscholen proberen te blijven informeren over wat Stolpersteine zijn, waarom ze er liggen, zodat ook zij dat weer doorgeven aan hun kinderen.
Wij maken nu deel uit van een bijzonder project. Stolpersteine, stenen waarover we struikelen. Niet letterlijk, maar met ons hoofd en ons hart. Opdat we hun namen niet vergeten, opdat we hun lot niet vergeten. Want zegt Gunter: “Een mens is pas vergeten als zijn of haar naam vergeten is.“
Nadat de Stolpersteine gelegd waren vond er een kort samenzijn plaats in het gemeentehuis. Daar spraken Angelin Morsink, namens de werkgroep Stolpersteine, en mevrouw Ineke Bakker, als burgemeester van de gemeente Dinkelland. Beiden dankten allen die een bijdrage leverden aan het project; in het bijzonder de donateurs, Arnold Tijink, die telkens als steun en toeverlaat Gunter Demnig hielp bij het plaatsen van de stenen, oud-burgemeester Cazemir, en de leden van de werkgroep Stolpersteine: Agnes ten Dam, Carla Severijn, Hans Bolscher en Angelin Morsink, maar bovenal Gunter Demnig, de kunstenaar die dit project bedacht. Zowel mevrouw Ineke Bakker als ook Angelin Morsink spraken hun diepe respect uit voor Gunter Demnig, die dag in dag uit, soms wel op 270 dagen per jaar onderweg is om overal in Europa de Stolpersteine te leggen. Al meer dan 60.000, waarvan dan nu 67 in de gemeente Dinkelland. Bijna 75 jaar geleden verdwenen de laatse Joden uit onze gemeente. Ze zijn weer ‘thuis’.

Werkgroep Stolpersteine Dinkelland
Agnes ten Dam, Carla Severijn, Angelin Morsink, Hans Bolscher

Algemeen Oldtimerclub ‘t Oale Iezer vanuit Deurningen naar Oldtimer Traktor WM in Oostenrijk Oldtimerclub ‘t Oale Iezer uit Deurningen is afgelopen woensdag met elf oldtimer trekkers, drie vrachtwagen en zeventien zeer enthousiaste leden vertrokken richting de Grossglockner in Oostenrijk om... Lees meer »
Algemeen Ootmarsum omarmt massaal Glazen Huis OOTMARSUM - Soms schieten woorden tekort en hoeft een verhaal helemaal niet te lang te zijn om alles uit te leggen. Dat geldt zeker voor de 2018 editie van het Glazen Huis Ootmarsum. Het leverde een... Lees meer »
Algemeen 43 jaar missietent Denekamp DENEKAMP - Het is alweer 43 jaar geleden dat de eerste missietentactie in Denekamp plaatsvond. Natuurlijk heeft de actie in de loop der jaren veel veranderingen ondergaan. Er werd begonnen in de tuin... Lees meer »
Algemeen Bodygoed: een winkel waar in Ootmarsum behoefte aan is OOTMARSUM - Nog geen zes jaar geleden trok Miranda Fox met een koffer vol ‘bodygoed’ de regio in. Dat regelde ze allemaal vanuit haar huis aan de Denekamperstraat. Nu maakt ze de volgende, eigenlijk... Lees meer »
Algemeen Michelle van Sonsbeek is Miss Intercontintental Netherlands 2018 DENEKAMP - Michelle van Sonsbeek, 19 jaar uit Denekamp, besloot begin dit jaar deel te nemen aan Miss Beauty of Overijssel. Op 12 mei 2018 is zij gekroond tot Miss Intercontinental of Overijssel... Lees meer »
Algemeen Warm afscheid Hennie en Lambert Zwiers van Weerselose markt Busscher WEERSELO - Met pijn in hun hart nemen Hennie en Lambert Zwiers, beiden drieëntachtig jaar uit Hoogeveen, afscheid van een periode van drieënveertig jaar Weerselose Markt Busscher. Lambert was veertig... Lees meer »
Algemeen Openlucht film in Singravenpark een bijzondere ervaring DENEKAMP - De vertoning zaterdagavond van de openluchtfilm Victoria & Abdul in het park bij Huis Singraven is voor de ongeveer vijfhonderd bezoekers ongetwijfeld een unieke ervaring geworden.... Lees meer »
Algemeen Avond Fiets-3-Daagse Lattrop LATTROP/BREKLENKAMP - Op maandag 27, dinsdag 28 en woensdag 29 augustus organiseert het comité vakantieactiviteiten Lattrop/Breklenkamp voor de 40ste keer de Avond Fiets-3-daagse. De 40ste keer, maar... Lees meer »
Algemeen Aannemersbedrijf Niehof presenteert ‘Nieuwbouwplan Huishoudschool’ DENEKAMP - Op de hoek van de Weerinkstraat en de Meester Mulderstraat gaat Aannemersbedrijf Niehof uit Lattrop het ‘Nieuwbouwplan Huishoudschool’ realiseren. Het omvat twee geschakelde... Lees meer »
Algemeen Grootste zonnebloem van Dinkelland is 4,7 meter hoog LATTROP - Bij de familie Ruël aan de Brandkolk 18 in Lattrop staat de grootste zonnebloem van de gemeente Dinkelland. Deze zonnebloem is zo’n 4,7 meter hoog. Het geheim achter deze hoge bloem is dat... Lees meer »
Algemeen Lammerink Installatiegroep huldigt jubilarissen Bij Lammerink Installatiegroep Ootmarsum vond donderdag 2 augustus de vakantieafsluiting plaats. Gezien het prachtige zomerse weer is ervoor gekozen om dit jaar het barbecuefeest te houden aan de... Lees meer »
Algemeen Voormalige ‘Botterfabriek’ krijgt multifunctionele bestemming OOTMARSUM – Als de voorliggende plannen worden gerealiseerd, dan krijgt de voormalige zuivelfabriek ‘Nooit Gedacht’ aan de Oldenzaalsestraat/hoek Weerselosestraat een multifunctionele bestemming. Een... Lees meer »
Algemeen Opbrengst communicantjes Agelo en Ootmarsum voor Clini Clowns Tijdens de communie van dit jaar hebben de communicantjes van De Meander (Ootmarsum) en ‘n Baoken (Agelo) als goede doel de Clini Clowns gekozen. Dit betekent dus dat alle communicantjes een zelf... Lees meer »
Algemeen Twee mijlpalen Dorpsbieb Weerselo De afgelopen twee weken heeft de nieuwe dorpsbibliotheek in Weerselo in rap tempo meer gezicht gekregen. Dit is de voorbode van de opening van de bieb die dit najaar plaatsvindt. Op zaterdagochtend 7... Lees meer »
Algemeen René Bosch schenkt vaatje haring aan bewoners Franciscus OOTMARSUM - Onlangs bracht René Bosch het laatste bod uit tijdens het evenement ‘Ootmarsum viert de langste dag’. Daarmee werd hij de trotse bezitter van het geveilde vaatje haring. De Ootmarsummer... Lees meer »
Algemeen Dinkelland Visie is op zoek naar jouw leukste zomer- of vakantiefoto! Maak jij deze zomer of tijdens je vakantie een mooie, leuke, zonnige, grappige of misschien wel ontroerde foto met Dinkelland Visie (papieren of online versie)? Stuur deze onder vermelding van ‘... Lees meer »
Algemeen Geslaagde bedrijvendag TCC Denekamp DENEKAMP - Na twee succesvolle edities voor het vmbo organiseerde het Twents Carmel College Denekamp op donderdag 12 juli een eerste bedrijvendag voor de havo- en vwo-leerlingen. Tijdens deze dag... Lees meer »
Algemeen Oude tabaksfabriek wordt gesloopt OOTMARSUM – Bij de gemeente is een aanvraag binnengekomen voor de sloop van ‘de oude tabaksfabriek’ in Ootmarsum. Het pand staat binnen de wallen in het beschermd stadsgebied. Het betreft het pand... Lees meer »
Algemeen Alexander brengt cadeaus naar Geradus Majella DENEKAMP - Op maandag 2 juli hebben een aantal leerlingen van basisschool Alexander uit Denekamp een bezoek gebracht aan Gerardus Majella. Rond de tijd van Pasen heeft de basisschool een... Lees meer »
Algemeen Irem uit Denekamp wint inrichting van studentenkamer DENEKAMP - Afgelopen periode deden ruim 200.000 middelbare scholieren eindexamen. En afgelopen vrijdag werden als laatste de uitslagen van de herexamens bekend gemaakt. De 19-jarige Irem Tijhuis uit... Lees meer »