Archief - Algemeen

Algemeen
Alle Joodse oorlogsslachtoffers teruggekeerd naar Dinkelland

DINKELLAND - Terug naar de plek waar ze leefden, daar waar zij gelukkig waren met hun gezinnen, buren en vrienden. Dat is een doel van Gunter Demnig. Door het plaatsen van Stolpersteine worden wij eraan herinnerd, dat op deze plek een Joodse man, vrouw of kind woonde. Zij leefden, werkten en speelden in deze omgeving, in deze buurt. Door de oorlog werden zij op gruwelijke wijze aan deze plek onttrokken. Zij moesten huis en haard verlaten om er nooit meer terug te keren. Soms zelfs uit huis gehaald door mensen die ze kenden, mensen die ze vertrouwden. Weggevoerd naar de concentratiekampen waar ze vaak al gelijk doorgestuurd werden naar de gaskamers. Anderen werkten tot de dood er op volgde of stierven door honger en ontbering.

Al wat ons rest zijn herinneringen, herinneringen die nu nog leven in de hoofden van de ouderen. De volgende generatie moet het doen met verhalen. Nu kunnen wij nog aan onze ouders vragen: “Wie was de Hoonerjör, hoe was het toen Leopold werd weggevoerd, of waar was het huis waar Herman Süskind woonde precies?” Maar hoe lang nog? Deze verhalen moeten we doorvertellen aan de volgende generatie en veel verhalen zijn ook al opgetekend in boeken. Maar de vraag: “Waar woonde de familie Elkus precies?”, zou over 10 jaar misschien al wat moeilijker zijn geworden.
In 2013 werden de eerste stappen gezet en in 2015 werden de eerste Stolpersteine gelegd. Op donderdag 3 augustus is het Stolpersteineproject in Dinkelland voltooid: de laatste 21 Stolpersteine zijn gelegd in het bijzijn van de werkgroep Stolpersteine, verschillende belangstellenden, en namens de gemeente de burgemeester mevrouw Ineke Bakker. Zij legde de laatste roos bij de laatste Stolperstein. Op de plek waar in 2015 de officiele onthulling was, werd deze laatste Stolperstein gelegd voor Minna ten Brink-van der Walde. De cirkel is rond. Voor alle generaties zal zichtbaar zijn dat wij ooit Joodse buren hadden die door de oorlog niet terugkeerden. Slecht twee van hen overleefden de oorlog: Benno en Jacob Elkus. Maar ook zij keerden niet terug naar Denekamp. De huizen van de Joden waren in Nederland meestal al lang in handen van niet-Joden, Joden waren in Nederland na de oorlog vaak niet welkom. Velen van hen verlieten uiteindelijk het land. Met deze kleine stenen eren wij de oorlogsslachtoffers, blijven we struikelen over hun lot. De werkgroep Herdenken zal de kinderen van de basisscholen proberen te blijven informeren over wat Stolpersteine zijn, waarom ze er liggen, zodat ook zij dat weer doorgeven aan hun kinderen.
Wij maken nu deel uit van een bijzonder project. Stolpersteine, stenen waarover we struikelen. Niet letterlijk, maar met ons hoofd en ons hart. Opdat we hun namen niet vergeten, opdat we hun lot niet vergeten. Want zegt Gunter: “Een mens is pas vergeten als zijn of haar naam vergeten is.“
Nadat de Stolpersteine gelegd waren vond er een kort samenzijn plaats in het gemeentehuis. Daar spraken Angelin Morsink, namens de werkgroep Stolpersteine, en mevrouw Ineke Bakker, als burgemeester van de gemeente Dinkelland. Beiden dankten allen die een bijdrage leverden aan het project; in het bijzonder de donateurs, Arnold Tijink, die telkens als steun en toeverlaat Gunter Demnig hielp bij het plaatsen van de stenen, oud-burgemeester Cazemir, en de leden van de werkgroep Stolpersteine: Agnes ten Dam, Carla Severijn, Hans Bolscher en Angelin Morsink, maar bovenal Gunter Demnig, de kunstenaar die dit project bedacht. Zowel mevrouw Ineke Bakker als ook Angelin Morsink spraken hun diepe respect uit voor Gunter Demnig, die dag in dag uit, soms wel op 270 dagen per jaar onderweg is om overal in Europa de Stolpersteine te leggen. Al meer dan 60.000, waarvan dan nu 67 in de gemeente Dinkelland. Bijna 75 jaar geleden verdwenen de laatse Joden uit onze gemeente. Ze zijn weer ‘thuis’.

Werkgroep Stolpersteine Dinkelland
Agnes ten Dam, Carla Severijn, Angelin Morsink, Hans Bolscher

Algemeen Bezichtiging kerststal Saasveld Op Eerste Kerstdag, maandag 25 december, en op Tweede Kerstdag, dinsdag 26 december, kunt u in de St. Plechelmuskerk van Saasveld de kerststal bekijken. Lees meer »
Algemeen Leerlingen TCC in actie voor de Voedselbank DENEKAMP - Onder het motto ‘fijne feestdagen voor iedereen’ hebben de leerlingen van het Twents Carmel College in Denekamp de afgelopen twee weken producten voor de Voedselbank ingezameld. Dankzij de... Lees meer »
Algemeen Gedeputeerde Eddy van Hijum ontvangen in Dinkelland “Ik had nooit verwacht dat ik zulke topbedrijven in Dinkelland zou vinden.” Dat was de conclusie die gedeputeerde Eddy van Hijum trok aan het einde van een werkbezoek aan Lattrop en Ootmarsum. In... Lees meer »
Algemeen Buurtkerstboom Mekkelhorst Al weer voor het vijfde jaar op rij hebben de bewoners van de buurtschap Mekkelhorst (Beuningen) een buurtkerstboom opgezet. Lees meer »
Algemeen Huis Singraven in ‘kersttooi’ te bezichtigen en kerstwandeling met aanbod streekgerechtjes Niet alleen de kerstmarkten in bijna elke plaats, van dorp tot wereldsteden, zijn zo voor de eigenlijke kerstdagen grote publiekstrekkers, ook op andere plaatsen, zoals steeds meer in buurten wordt... Lees meer »
Algemeen Actie4Kids: de gevulde schoenendoosactie stopt na 12 jaar WEERSELO - Actie4Kids heeft in het twaalfde jaar in Weerselo en omgeving weer een mooie opbrengst opgeleverd. De laatste gevulde schoenendozen komen nog binnen en dan is het afgelopen. Ze stoppen met... Lees meer »
Algemeen Dorpsbieb Weerselo komt steeds dichterbij WEERSELO - Maandagavond 27 november was de jaarvergadering van de dorpsraad Weerselo bij café Van Olffen. Als hoogtepunt kwam de dorpsbieb aan de orde. Er waren ruim 100 belangstellenden die... Lees meer »
Algemeen Inloop inrichting openbare ruimte Deurningen DEURNINGEN - Dinsdag 28 november vond er bij Pelle's Eten en Drinken in Deurningen een inloop plaats met betrekking tot de inrichting openbare ruimte in Deurningen. Gemeente Dinkelland nodigde, samen... Lees meer »
Algemeen Laatste ‘bewoners’ gearriveerd: Kerstdorp Denekamp nu geheel compleet DENEKAMP - Afgelopen maandag arriveerden in de namiddag drie nieuwe ‘bewoners’ van het Kerstdorp Denekamp: een kameel, een ezel en een os, maar dan wel als beeldfiguur! Beelden op ware grootte,... Lees meer »
Algemeen St. Doarper Mirweenterhoarnbloazers DENEKAMP - Zondag 3 december begint de advent, de voorbereidingstijd op het komende kerstfeest. Met het begin van de adventsperiode komt ook de eeuwenoude traditie van het midwinterhoornblazen... Lees meer »
Algemeen Tien jubilaressen bij Steghuis Transport Twente Logistics Op zaterdag 18 november vond de huldiging plaats van tien werknemers van Steghuis Transport met een dienstverband van 12,5 jaar. Ook waren er twee werknemers die dit jaar met pensioen zijn gegaan.... Lees meer »
Algemeen Zeven jubilarissen bij Dames- en Herenkoor Rossum In de Plechelmuskerk van Rossum werden zondag 19 november tijdens de eucharistieviering ter gelegenheid van het feest van de H. Caecilia zeven koorleden gehuldigd. Jan Engbers is 65 jaar lid van het... Lees meer »
Algemeen Mantelzorgbrunch Rode Kruis 2017 DENEKAMP - Jaarlijks is op 10 november aandacht voor de mantelzorg. Velen nemen een deel van de zorg voor hun partner, ouder, familielid of buurtgenoot op zich. Zonder hun inzet zou de samenleving er... Lees meer »
Algemeen Samen ontbijten in de raadzaal DENEKAMP - Een goed ontbijt is de beste start van de dag. En wat is er leuker dan samen ontbijten? Samen ontbijten met de burgemeester en wethouder natuurlijk. Dat is wat 23 kinderen basisschool De... Lees meer »
Algemeen Muzikale cliëntenmiddag bij Carintreggeland in Rossum ROSSUM - Cliënten van thuiszorg Carintreggeland werd een ontspannende middag aangeboden door de medewerkers; hun eigen zusters! “Welkom allemaal, namens alle zusters van de thuiszorg van... Lees meer »
Algemeen John Joosten aanbevolen als nieuwe burgemeester van de gemeente Dinkelland Tijdens een speciale raadsvergadering dinsdagavond 31 oktober heeft de gemeenteraad van Dinkelland een besluit genomen over de aanbeveling van een nieuwe burgemeester. Als het aan de raad ligt wordt... Lees meer »
Algemeen Winnaars nemen Burendagstoeptegel 2017 in ontvangst Onlangs ontvingen vijf Overijsselse straten uit handen van RTV Oost directeur Marcel Oude Wesselink de Burendagstoeptegel 2017. De tegel is een aandenken aan hun deelname aan Burendag op 23 september... Lees meer »
Algemeen Veel belangstelling bij officiële starthandeling werkzaamheden centrum Weerselo WEERSELO - Donderdag 19 oktober was de officiële starthandeling in het bijzijn van gedeputeerde Monique van Haaf, burgemeester Ineke Bakker en wethouder Alfons Steggink van de gemeente Dinkelland.... Lees meer »
Algemeen Uitreiking van Twents Verkeersveiligheidslabel op basisschool De Kerkewei in Rossum ROSSUM - Kinderen vormen een kwetsbare groep in het verkeer. Jaarlijks zijn in Nederland honderden kinderen betrokken bij een verkeersongeval. Kinderen moeten daarom leren veilig aan het verkeer deel... Lees meer »
Algemeen Greunloop haalt € 4.205,98 op voor EHBO en Boerderijcampus DENEKAMP - Op 17 oktober 2017 heeft de organisatie van de Greunloop het bij elkaar gelopen sponsorbedrag uitgereikt aan de twee gekozen goede doelen: EHBO en Boerderijcampus. In totaal heeft het... Lees meer »