Archief - Algemeen

Algemeen
Alle Joodse oorlogsslachtoffers teruggekeerd naar Dinkelland

DINKELLAND - Terug naar de plek waar ze leefden, daar waar zij gelukkig waren met hun gezinnen, buren en vrienden. Dat is een doel van Gunter Demnig. Door het plaatsen van Stolpersteine worden wij eraan herinnerd, dat op deze plek een Joodse man, vrouw of kind woonde. Zij leefden, werkten en speelden in deze omgeving, in deze buurt. Door de oorlog werden zij op gruwelijke wijze aan deze plek onttrokken. Zij moesten huis en haard verlaten om er nooit meer terug te keren. Soms zelfs uit huis gehaald door mensen die ze kenden, mensen die ze vertrouwden. Weggevoerd naar de concentratiekampen waar ze vaak al gelijk doorgestuurd werden naar de gaskamers. Anderen werkten tot de dood er op volgde of stierven door honger en ontbering.

Al wat ons rest zijn herinneringen, herinneringen die nu nog leven in de hoofden van de ouderen. De volgende generatie moet het doen met verhalen. Nu kunnen wij nog aan onze ouders vragen: “Wie was de Hoonerjör, hoe was het toen Leopold werd weggevoerd, of waar was het huis waar Herman Süskind woonde precies?” Maar hoe lang nog? Deze verhalen moeten we doorvertellen aan de volgende generatie en veel verhalen zijn ook al opgetekend in boeken. Maar de vraag: “Waar woonde de familie Elkus precies?”, zou over 10 jaar misschien al wat moeilijker zijn geworden.
In 2013 werden de eerste stappen gezet en in 2015 werden de eerste Stolpersteine gelegd. Op donderdag 3 augustus is het Stolpersteineproject in Dinkelland voltooid: de laatste 21 Stolpersteine zijn gelegd in het bijzijn van de werkgroep Stolpersteine, verschillende belangstellenden, en namens de gemeente de burgemeester mevrouw Ineke Bakker. Zij legde de laatste roos bij de laatste Stolperstein. Op de plek waar in 2015 de officiele onthulling was, werd deze laatste Stolperstein gelegd voor Minna ten Brink-van der Walde. De cirkel is rond. Voor alle generaties zal zichtbaar zijn dat wij ooit Joodse buren hadden die door de oorlog niet terugkeerden. Slecht twee van hen overleefden de oorlog: Benno en Jacob Elkus. Maar ook zij keerden niet terug naar Denekamp. De huizen van de Joden waren in Nederland meestal al lang in handen van niet-Joden, Joden waren in Nederland na de oorlog vaak niet welkom. Velen van hen verlieten uiteindelijk het land. Met deze kleine stenen eren wij de oorlogsslachtoffers, blijven we struikelen over hun lot. De werkgroep Herdenken zal de kinderen van de basisscholen proberen te blijven informeren over wat Stolpersteine zijn, waarom ze er liggen, zodat ook zij dat weer doorgeven aan hun kinderen.
Wij maken nu deel uit van een bijzonder project. Stolpersteine, stenen waarover we struikelen. Niet letterlijk, maar met ons hoofd en ons hart. Opdat we hun namen niet vergeten, opdat we hun lot niet vergeten. Want zegt Gunter: “Een mens is pas vergeten als zijn of haar naam vergeten is.“
Nadat de Stolpersteine gelegd waren vond er een kort samenzijn plaats in het gemeentehuis. Daar spraken Angelin Morsink, namens de werkgroep Stolpersteine, en mevrouw Ineke Bakker, als burgemeester van de gemeente Dinkelland. Beiden dankten allen die een bijdrage leverden aan het project; in het bijzonder de donateurs, Arnold Tijink, die telkens als steun en toeverlaat Gunter Demnig hielp bij het plaatsen van de stenen, oud-burgemeester Cazemir, en de leden van de werkgroep Stolpersteine: Agnes ten Dam, Carla Severijn, Hans Bolscher en Angelin Morsink, maar bovenal Gunter Demnig, de kunstenaar die dit project bedacht. Zowel mevrouw Ineke Bakker als ook Angelin Morsink spraken hun diepe respect uit voor Gunter Demnig, die dag in dag uit, soms wel op 270 dagen per jaar onderweg is om overal in Europa de Stolpersteine te leggen. Al meer dan 60.000, waarvan dan nu 67 in de gemeente Dinkelland. Bijna 75 jaar geleden verdwenen de laatse Joden uit onze gemeente. Ze zijn weer ‘thuis’.

Werkgroep Stolpersteine Dinkelland
Agnes ten Dam, Carla Severijn, Angelin Morsink, Hans Bolscher

Algemeen Dionysos uit Denekamp onderstreept goede band met OLC met origineel cadeau OOTMARSUM/DENEKAMP - De Ootmarsumse Lopers Club en de Denekampse zustervereniging Dionysos hebben een uitermate goede verhouding met elkaar. Dat werd vorige week vrijdag wel duidelijk tijdens de... Lees meer »
Algemeen Amanshoeve viert erkenning met Lentefair op 16 juni De Amanshoeve, de particuliere woonzorgvoorziening voor ouderen met locaties in Manderveen en Agelo, heeft begin dit jaar van het Ministerie van VWS de erkenning ontvangen voor het leveren van... Lees meer »
Algemeen Weer openstelling kenmerkende landschapstuinen Noordoost-Twente: de ‘Hoffelijke Tuinen’ Nadat Ria en Tonnie Bruns, Leny en Ben Leushuis het afgelopen weekend hun fraaie landschappelijke tuinen hadden opengesteld voor ‘Europees bezoek’ gaat dat het komend weekend gebeuren in het kader... Lees meer »
Algemeen Opening schoolplein ‘n Baoken AGELO - Afgelopen vrijdag 1 juni was de feestelijke opening van het schoolplein van basisschool ’n Baoken in Agelo. Dit was een gezellig feest voor leerlingen, leerkrachten, ouders en... Lees meer »
Algemeen Duofiets voor Tilligte TILLIGTE - Dankzij de inzet van de dorpsraad van Tilligte en een subsidie van het Oranjefonds (Een kleine verandering een groot verschil) en de Provincie Overijssel (Samen voor elkaar) beschikt... Lees meer »
Algemeen Weerselo’s echtpaar Tonnie en Riekie Bossink richten een stichting (TORIBO) op voor kansarme jonge mensen in Gambia WEERSELO - De bevolking in Gambia bestaat uit vele volksstammen, elk met een eigen taal en cultuur. De economie behoort tot de zwaksten van de wereld. Riekie en Tonnie Bossink stellen, door deze... Lees meer »
Algemeen Sponsorloop Mariaschool groot succes BEUNINGEN - Juf Inge van de Mariaschool in Beuningen gaat 7 juni met haar team D’Inges meedoen aan de Alpe D’Huzes. Samen hebben ze tal van acties georganiseerd om zoveel mogelijk geld op te halen... Lees meer »
Algemeen Kinderzwerfboeken gesignaleerd DENEKAMP - Afgelopen donderdag hebben de kinderen van de leerlingenraad de kinderzwerfboekenkast van basisschool de Zevenster officieel geopend. De kast staat bij de hoofdingang van de school en is... Lees meer »
Algemeen Nieuw college benoemd in Dinkelland DINKELLAND - Tijdens de raadsvergadering van 15 mei 2018 zijn in Dinkelland de nieuwe wethouders benoemd en geïnstalleerd voor de periode 2018-2022. Het college van B&W bestaat vanaf dit moment... Lees meer »
Algemeen Dusinksweg afgesloten van 22 mei tot eind september Op dinsdag 22 mei 2018 start aannemer KWS Infra met de werkzaamheden voor de realisatie van de Dusinksweg fase II (het gedeelte tussen de Timmusweg en de Denekamperstraat). Er wordt een nieuwe weg... Lees meer »
Algemeen Sloop warenhuis Vos in Rossum gestart ROSSUM - Eindelijk, na jarenlang een doorn in het oog voor Rossum, is er een begin gemaakt aan de sloop en nieuwbouw van voormalig warenhuis Vos. Het plan is dat het warenhuis nog voor de... Lees meer »
Algemeen Wim Wijering uit Weerselo en Johan Groote Punt uit Rossum benoemd tot Lid in de Orde Van Oranje-Nassau WEERSELO/ROSSUM - Op dinsdag 8 mei hebben Wim Wijering en Johan Groote Punt een Koninklijke onderscheiding uitgereikt gekregen door burgemeester John Joosten van de gemeente Dinkelland. Beide heren,... Lees meer »
Algemeen Duofiets voor Lattrop en Breklenkamp LATTROP/BREKLENKAMP - De zorg en welzijn van de inwoners van het dorp en haar buurtschappen is belangrijker dan ooit. De projectgroep Zorg & Welzijn van de Buurtschapsraad Lattrop-Breklenkamp zet... Lees meer »
Algemeen Enthousiast onthaal lopers OLC ‘93 OOTMARSUM - “Het was in één woord geweldig”, blikt Paul Sijtsma, OLC lid van het eerste uur, terug op het brengen van het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Ootmarsum. Dat gebeurde in het kader van... Lees meer »
Algemeen 12 mei: nationale molendag DINKELLAND - Ook in Dinkelland wordt met name door de Molenstichting Lattrop-Tilligte weer veel aandacht geschonken aan deze bijzondere dag. Op alle molens worden van 11.00 tot +/- 16.00 uur... Lees meer »
Algemeen Gedenkwaardige dodenherdenking in Weerselo WEERSELO - Op vrijdag 4 mei werden de doden die omgekomen zijn in de Tweede Wereldoorlog onder grote belangstelling herdacht bij het herdenkingsmonument aan de Remigiusstraat. Voorafgaand was er een... Lees meer »
Algemeen Tuincentrum Borghuis zet ouderen in het zonnetje DEURNINGEN - Tuincentrum Borghuis in Deurningen bestaat 40 jaar. De familie Borghuis wilde graag de mensen in het zonnetje zetten die de afgelopen 40 jaar het tuincentrum hebben laten groeien en... Lees meer »
Algemeen Kavels op de kaart met nieuwe website kavelsindinkelland.nl DINKELLAND - De gemeente Dinkelland heeft de afgelopen tijd gewerkt aan een nieuwe kavelwebsite. Bezoekers van de website zien vanaf deze week het resultaat: een snellere website, meer nieuws, up-to-... Lees meer »
Algemeen East Estate gaat aan de slag voor invulling oude gemeentehuis Weerselo WEERSELO - Een combinatie van versmarkt, detailhandel, horeca en woningen, dat is het idee voor de invulling van het oude gemeentehuis in Weerselo. De gemeente Dinkelland en East Estate ondertekenden... Lees meer »
Algemeen Bergplein grondig opgeknapt OOTMARSUM – Het Bergplein in Ootmarsum, een van de vele karakteristieke plekjes in het stadscentrum, heeft een grondige opknapbeurt gekregen. Op dat plein staan twee monumenten: een plaquette ter... Lees meer »